ОСТАННІ НОВИНИ

Мрія загиблого на війні пластуна: на горі Парашка зведуть будиночок для туристів

Наталя Дуляба

|

У пам’ять про загиблого на війні пластуна і мандрівника Тараса Гаврилишина на горі Парашка збудують будиночок для туристів, із якого можна буде споглядати за зоряним небом. Про це Львівському порталу повідомили в управлінні туризму Львівської ОВА.

Астротуристичний прихисток планують облаштувати до 1 листопада на горі Парашка – найвищої вершини Сколівських Бескидів (1268 м). Це буде невеличкий будиночок на 504 маршруті, звідки відкривається панорама кількох гірських хребтів Львівщини та Закарпаття.

У самому будиночку мандрівники зможуть зупинитись на ніч і досліджувати зоряне небо над Карпатами. Ним зможуть скористатись усі, хто піднявся на Парашку без попереднього запису чи дозволів.

Зазначимо, що цей проєкт є втіленням мрії пластуна Тараса Гаврилишина, який загинув при виконанні завдання на Херсонщині 1 листопада 2022 року. Друзі полеглого захисника вирішили здійснити її спільно з Львівським астрономічним товариством.

«Цей прихисток стане першим на Львівщині із майбутньої мережі подібних прихистків, що формуватимуть концепцію «Парк темного неба», над яким працюють друзі Тараса та члени Львівського астрономічного товариства. Йдеться про місця у високогір’ї Карпат, створені для спостережень за зоряним небом у всіх сенсах цього поняття. У межах реалізації проєкту планують закупити мобільний телескоп та інші речі для організації астрономічних спостережень», – кажуть у ЛОВА.

Створення такого астротуристичного прихистку на Парашці обійдеться орієнтовно у 1 млн грн. Всі охочі можуть фінансово підтримати цей проєкт, зробивши пожертву. Всі деталі – за цим посиланням.

Після завершення всіх робіт прихисток передадуть на баланс парку «Сколівські Бескиди». Доглядатимуть за ним лісники, для яких передбачили службове приміщення.

Довідково: Тарас-Тимофій Гаврилишин був багаторічним лідером «Пласту» та провідником морського пластування, кораблебудівником та мореплавцем, інструктором із навігації та астрономії. Туристичний гід Карпатами, прокладав гірські маршрути.

Під час повномасштабного вторгнення РФ захищав Україну у складі 45 окремої артилерійської бригади. Загинув 1 листопада 2022 року під час звільнення Херсонщини від російських окупантів. Нагороджений відзнакою Військово-морських сил ЗСУ та посмертно пластовою відзнакою «Залізний хрест».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *