ОСТАННІ НОВИНИ

Щоб знову їсти, говорити, ходити: у Львові захиснику допомагають відновитися після травми

Олег Дерев'янко

|

24-річний Максим Кравчук, який втратив пам’ять на півтора місяця через важку черепно-мозкову травму, навчається знову їсти, говорити й ходити. У цьому захисникові допомагають спеціалісти Центру Unbroken. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Unbroken Ukraine.

Максим Кравчук родом із Хмельницької області. Хлопець мріяв стати військовим відтоді, як уперше побачив людину в однострої. Тож вступив до Національної академії сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного. Після вишколу у Львові у 2021 році відправився на фронт. Воював в Донецькій області – в районі Красногорівки. Пізніше його скерували до Одеси, де його і заскочило повномасштабне вторгнення.

Згодом Максим брав участь у звільненні Херсону та знову в боях за Донеччину. За цей час двічі лікувався в шпиталях від уламкових поранень. Як отримав третю травму неподалік Бахмута, захисник не пам’ятає. Як за його життя боролися медики Дніпра та Києва – теж суцільна темна пляма. Отямиться військовий лише за півтора місяця – у Львові, в нейрохірургії Центру Unbroken. Ще пізніше прочитає в історії хвороби про забій головного мозку важкого ступеня та операції: трепанацію черепа і видалення гематом.

Перший спогад молодого бійця – мама, яка весь цей час була поруч і не втрачала віри, що син прийде до тями. Він впізнав найріднішу, але сказати нічого не зміг. Говорити, їсти та ходити захисникові довелося вчитися знову. В пригоді став досвід відновлення після попередніх поранень, бо Максим вже знав як користуватися допоміжними засобами.

«Я вже вмів пересуватися на кріслі колісному, ходити з допомогою милиць та палиці. Прокачали мене добре», – вже усміхаючись каже Максим після трьох місяців реабілітації.

Завдяки регулярним заняттям з фізичним терапевтом воїн знову ходить. Ерготерапевт допоміг Максимові стати абсолютно самостійним у побуті. А терапевт мови та мовлення навчив наново говорити – поки що потрохи й з труднощами.

По завершенню реабілітації Максим хоче знову повернутися до війська.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Facebook/Unbroken Ukraine

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *