ОСТАННІ НОВИНИ

Україна пропонує відкрити додаткові пункти для пропуску порожніх вантажівок

Ольга Денисяка

|

Україна запропонувала Польщі відкрити додатковий пункт, а можливо – і кілька для пропуску порожнього вантажного автотранспорту, повідомив за результатами тристоронніх переговорів між Україною, Польщею та Європейською Комісією в четвер перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, передає Інтерфакс-Україна.

«Наразі в частині перетину (українсько-польського кордону – ІФ-У) з польською стороною обговорюється ідея відкриття додаткового пункту, хоча б одного, а можливо, вийде й декількох, для пропуску порожнього транспорту. Це дасть змогу прискорити рух вантажівок в обидва боки, що допоможе перевізникам українським і польським краще працювати», –  сказав він.

За інформацією заступника міністра, бачення України та Європейської Комісії збігається – організований польськими перевізниками мітинг не відповідає заявленим цілям.

«Ми бачимо факти, коли гуманітарні вантажі не пропускаються. Тому йдеться про порушення базових міжнародних конвенцій у частині вільного пересування критичних товарів», – констатував Висоцький і додав, що цей аргумент буде наведено на переговорах українського та польського уряду, які відбудуться в суботу.

Заступник міністра підтвердив, що блокада українсько-польського кордону завдала додаткової шкоди українським експортерам, які змушені були для дотримання договорів про постачання товарів їхати через більш далекі обхідні шляхи. Остаточну суму збитків наразі оцінити ще складно, але вже зараз ідеться про сотні мільйонів гривень.

«Сподіваємося, що в підсумку це (страйк – ІФ-У) завершиться, і сума втрат не сягне мільйонів євро», – резюмував Висоцький.

Нагадаємо, 6 листопада польські перевізники почали блокувати проїзд вантажівок із українською продукцією через кордон. Зокрема заблокованими виявились ПП  «Ягодин – Дорогуськ», «Краківець – Корчова», «Рава-Руська – Гребене». Причиною бунту поляків стала лібералізація міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС. Дещо згодом вони висловили три головні свої вимоги.

Згодом стало відомо, що польські перевізники, не лише блокують пункти перетину на кордоні з Україною, а й всупереч обіцянкам не пропускають цистерни з паливом та гуманітарну допомогу допомогу Україні.

Мало того, організатор акції з блокування пунктів пропуску на кордоні з Україною оголосив про намір продовжити протест до 1 лютого 2024 року.

Від початку необґрунтованої акції протесту у чергах на кордоні померли вже двоє українських водіїв. Після смерті другого водія на кордоні Україна звернулася до Польщі з офіційною нотою.

23 листопада польські перевізники заблокували пункт пропуску «Шегині – Медика».

Згодом Україна почала збирати дані для евакуації водіїв вантажівок, які застрягли на кордоні з Польщею. Вивозити будуть усіх, хто висловить таке бажання.

Через таку поведінку Євросоюз може вдатись до каральних заходів щодо Польщі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *