ОСТАННІ НОВИНИ

Федоров показав український ударний дрон Backfire

Наталя Дуляба

|

Україна виробила власний ударний дрон Backfire, який летить на 35 км і є стійким до російських засобів радіоелектронної боротьби. Про це повідомив віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Backfire – ударний дрон від українських розробників, які увійшли до оборонного кластера Brave1. Безпілотник летить до 35 км та допомагає уражати у тилу російську артилерію, логістичні вузли, склади й командні пункти.

Завдяки GPS-антені, яку майже неможливо заглушити, дрон дуже стійкий до ворожих засобів радіоелектронної боротьби. Також через повну автономність безпілотника росіяни не можуть вирахувати його координати та наземної команди. Це убезпечує операторів.

За останні два місяці військові здійснили щонайменше 50 успішних місій за допомогою Backfire. Розробники співпрацюють зі зведеним загоном «Злі птахи» ЗСУ, які допомагають удосконалювати цей дрон.

«”Пташка” вже пройшла комісію Міноборони та очікує наказ на допуск до експлуатації. Це означає, що держава офіційно зможе закуповувати ці безпілотники. Команда творців уже готується до серійного виробництва БпЛА», – наголосив Михайло Федоров.

Україні потрібно більше безпілотників для фронту, тож усіх, хто має власні напрацювання у цій галузі, просять подавати їх через платформу Brave1.

Нагадаємо, на початку листопада «Укроборонпром» підтвердив запуск серійного виробництва ударного безпілотника, який є вітчизняним аналогом «Шахеда». Рекордна дальність його польоту під час випробувань сягала 1000 км. Щомісяця Україна виготовляє десятки таких дронів.

У вересні стало відомо, що Міноборони допустило до експлуатації дрони-розвідники зі штучним інтелектом.

Про те, що Україна зосереджується на забезпеченні своєї армії саме різними типами дронів, і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, і президент Володимир Зеленський публічно заявили у серпні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Facebook Михайла Федорова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *