ОСТАННІ НОВИНИ

Хабар на котельнях: розслідування щодо ексзаступника міністра Лозинського завершили

Наталя Дуляба

|

Правоохоронці завершили розслідування справи, відкритої щодо колишнього заступника розвитку громад, територій та інфраструктури України Василя Лозинського. Його обвинувачують в організації корупційної схеми на закупівлі пересувних котелень, необхідних для проходження опалювального сезону 2022/2023. Про це Львівському порталу повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

«9 жовтня прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно колишнього заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України (звільненого з посади 22 січня 2023 року), його довіреної особи, підприємця та двох його спільників», – вказано у повідомленні.

Дії ексміністра кваліфікували за ч.4 ст.368 ККУ (одержання хабара в особливо великому розмірі), його довіреної особи – за ч.5 ст.27, ч.4 ст.368 ККУ (пособництво та одержання хабара в особливо великому розмірі).

Підприємця та двох спільників обвинувачують за ч.3 ст.28, ч.4 ст.369 ККУ (організована злочинна група та пропозиція, обіцянка чи надання хабара посадовій особі).

Прокурори не називають імен фігурантів справи, однак відомо, що йдеться про 37-річного ексзаступника міністра розвитку громад Василя Лозинського. Раніше він керував департаментом економічного розвитку,торгівлі та промисловості Львівської ОДА, а в 2019 році став першим заступником тодішнього голови ЛОДА Маркіяна Мальського.

У Міністерство розвитку громад прийшов на початку 2020 року, тоді ж його і призначили першим заступником міністра. У листопаді 2022-го Кабінет Міністрів призначив Василя Лозинського в.о. міністра після звільнення з цієї посади Олексія Чернишова.

Пізніше уряд об’єднав міністерства інфраструктури і розвитку громад та територій. Оновлене міністерство очолив Олександр Кубраков, а Лозинського призначили його заступником.

Щодо інших фігурантів кримінальної справи, то за даними ЗМІ, йдеться про Сергія Кривого та двох його спільників Романа Кітнера і Миколу Лукашика.

У чому суть справи

Влітку 2022 року Кабмін виділив майже 1,41 млрд грн Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України на закупівлю генераторів та іншого обладнання, необхідного для безперебійного проходження опалювального сезону 2022/2023.

Слідство встановило, що тодішній заступник міністра Василь Лозинський за укладення прямих договорів на постачання пересувних котелень запропонував, аби підприємець сплатив «відкат» розміром 8-10% від суми всієї закупівлі. Бізнесмен погодився на такі умови.

Розуміючи, що процес укладання та виконання договорів є складним і довготривалим, підприємець утворив організовану групу, до складу якої включив не менше двох спільників. Всі вони були поінформовані про зміст домовленостей із Лозинським і подальший план дій.

Встановлено, що укладені договори передбачали запізніле постачання обладнання, що ставидло під загрозу проходження всього опалювального сезону.

Зрештою на хабарі у 400 тисяч доларів затримали самого Василя Лозинського, його довірену особу, самого підприємця-постачальника та двох його спільників.

Підозру Лозинському оголосили наприкінці січня 2023 року, через кілька днів після затримання на хабарі. Також його відразу звільнили з займаної посади у міністерстві.

Спочатку Василя Лозинського відправили під домашній арешт, але у лютому йому замінили запобіжний захід – поміщення під варту із можливістю внесення 50 млн грн застави. У липні він вийшов зі СІЗО, сплативши лише 2,5 млн грн застави.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *