ОСТАННІ НОВИНИ

Екскомандир львівського «Беркуту», який розганяв Майдан, виявився росіянином

Андрій Котенський

|

Колишнього командира львівського «Беркуту» Ростислава Пацеляка 12-го вересня цього року позбавили українського громадянства через те, що він понад 20 років має два паспорти РФ: внутрішній та закордонний, від яких він не відмовився. Окрім того, Пацеляк є дійсним військовослужбовцем запасу Росії, а в український «Беркут» прийшов після служби в російській міліції, повідомляє Watchers.

Ростислав Пацеляк нині під слідством у справі щодо протидії акціям протесту на Майдані. Йому інкримінують перевищення службових повноважень, перешкоджання мирним мітингам, перешкоджання журналістській діяльності та насильство щодо державних і громадських діячів.

Львіський батальйон «Беркуту» під командуванням Пацеляка брав участь в одному з найжорстокіших розгонів протестів на Майдані 18 лютого 2014 року разом з харківським «Беркутом» – і не поступався йому в жорстокості дій. Внаслідок дій у цей день силових підрозділів та тітушок-кримінальників загинули щонайменше 23 протестувальника.

Пацеляк станом на 9 жовтня 2023 року перебуває у слідчому ізоляторі.

Під час нещодавнього розгляду клопотання щодо продовження терміну тримання під вартою колишнього командира Пацеляка 13 вересня у Печерському суді, прокурор у справі надав суду рішення Державної міграційної служби України про позбавлення Пацеляка громадянства України. За інформацією, озвученою у суді, це рішення ухвалили напередодні, 12 вересня.

Підставою позбавлення громадянства стало те, що близько 20 років Пацеляк мав чинні російські паспорти, від яких не відмовився. Дані про видачу російського паспорту підтверджено у базі російської податкової служби.

Зазначимо, на службу до правоохоронних органів України Пацеляк був зарахований ще у 2003 році. Але російський паспорт він мав ще до того.

За інформацією джерела журналістів, ще 26-го квітня 2002-го Пацеляк отримав внутрішній російський паспорт. Причиною отримання було вказано: обмін паспорта СРСР.

Пізніше, 4-го січня 2003-го, Пацеляк отримав також закордонний паспорт РФ.

Джерело пояснює це тим, що колишній командир колишнього львівського «Беркуту» до 2003 вчився та працював у системі внутрішніх справ російської федерації, і лише потім переїхав в Україну, де одразу влаштувався на службу у міліцію – якраз напередодні першого Майдану, у вересні 2003 року отримавши вже український паспорт.

Так, упродовж 1998 – 2000 років навчався в Далекосхідному юридичному інституті МВС рф, упродовж 2000 – 2003 років проходив службу на різних посадах в УВС Хабаровського краю рф.

Крім того, Пацеляк Р.Я. є військовослужбовцем запасу РФ і має спеціальне звання – лейтенант юстиції.

Не дивлячись на те, що у 2002 році Пацеляк отримав російський паспорт, рішенням ГУДМС у Львівській області від 22-го вересня 2003-го року Пацеляку надали громадянствл України. Того ж року він і обійняв посаду у правоохоронних органах України.

Лише 12-го вересня 2023-го територіальним органом Державної міграційної служби скасовано рішення про набуття Пацеляком громадянства України на підставі статті 21 Закону «Про громадянство України» (рішення про оформлення набуття громадянства України скасовується, якщо особа набула громадянство України відповідно до статей 8 та 10 цього Закону шляхом обману, внаслідок подання завідомо неправдивих відомостей або фальшивих документів, приховування будь-якого суттєвого факту, за наявності якого особа не може набути громадянство України).

Фігурант справ Майдану

З 2016-го року Святошинський райсуд Києва слухає справу, в якій Пацеляк був обвинувачений у перевищенні службових повноважень, перешкоджанні проведенню мирних мітингів, перешкоджанні журналістській діяльності та насильстві щодо державних і громадських діячів.

У ній йдеться про події 18-го лютого 2014-го року на вулиці Інститутській та Кріпосному провулку.

Станом на 2014-ий рік Ростислав Пацеляк керував львівським батальйоном міліції особливого призначення «Беркут». Під його командуванням удень 18 лютого 2014-го батальйон разом з іншими підрозділами “Беркуту” жорстко розігнав протестний марш майданівців через урядовий квартал у Києві поблизу Майдану.

Розігнаних демонстрантів оточували й били, навіть якщо ті не чинили опір. Багато з них були затримані та оголошені підозрюваними в масових заворушеннях, внаслідок чого потрапили до СІЗО та заґратованих спецпалат лікарень. Від моменту затримання до оголошення підозри в більшості випадків не проходило і 24 годин.

На початку розгляду даної справи суд відправив Пацеляка під арешт. Проте у 2015-му році його випустили з-під варти, і з того часу він був під особистим зобов’язанням.

22-го березня 2023-го року Держбюро розслідувань оголосило Ростиславу Пацеляку нову підозру щодо подій 18 лютого на вулиці Інститутській та у Кріпосному провулку – додались пункти обвинувачення у вчиненні терористичного акту, організації спричинення тяжких тілесних ушкоджень, а також у вчиненні умисних вбивств та закінчених замахів на вбивство двох і більше учасників акцій протесту.

Нині він перебуває під вартою за рішенням суду.

До слова, неповнолітній син Пацеляка, судячи з його відкритих соцмереж, перебуває у одній з західній країн.

22 березня 2023 року колишньому командиру «Беркуту» в Львівській області Ростиславу Пацеляку повідомили про підозру за участь в умисних вбивствах під час Революції гідності в Києві.

4 жовтня 2023 року правоохоронці повідомили, що нарешті завершили розслідування найбільшої справи Майдану, розстрілу «Небесної Сотні», який стався 18-20 лютого 2014 року. Згідно матеріалів справи, перед судом постане експрезидент-утікач Віктор Янукович та весь тодішній силовик блок.

Загалом це кримінальне провадження об’єднує в собі 1019 епізодів злочинного перешкоджання акціям протесту на Євромайдані та налічує 1878 томів зібраних матеріалів.

Максимальне покарання, передбачене санкціями інкримінованих фігурантам статей, передбачає довічне позбавлення волі.

 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *