ОСТАННІ НОВИНИ

Розстріл Майдану: перед судом постануть Янукович та весь тодішній силовий блок

Наталя Дуляба

|

Правоохоронці завершили розслідування найбільшої справи Майдану, розстрілу «Небесної Сотні», який стався 18-20 лютого 2014 року. Перед судом постане експрезидент-утікач Віктор Янукович та весь тодішній силовик блок. Про це Львівському порталу повідомили у Держбюро розслідувань.

До суду скерували обвинувальні акти щодо колишнього керівництва України за організацію розгону та розстрілів протестувальників на Євромайдані в Києві 18-20 лютого 2014 року. На те, аби завершити розслідування, слідству знадобилось більше дев’яти років.

Обвинуваченими у справі виступають:

  • тодішній президент України Віктор Янукович;
  • тодішній міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко і його заступник;
  • голова СБУ Олександр Якименко;
  • тодішній Перший заступник голови СБУ – керівник Антитерористичного центру Володимир Тоцький;
  • тодішній міністр оборони України Павло Лебедєв;
  • тодішній начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України Станіслав Шуляк;
  • тодішній в.о. начальника ГУМВС України в Києві Валерій Коряк;
  • тодішній заступник начальника ГУМВС України – начальник міліції громадської безпеки;
  • тодішній командир ПМОП «Беркут» при ГУМВС України в Києві.

Їм інкримінують організацію вчинення з 18 по 20 лютого 2014 року у складі злочинної групи незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організацію терористичного акту.

Це такі статті Кримінального кодексу України: ч.3 ст.28; ст.340; ч.3 ст.28; ч.3 ст.27; ч.3 ст.365; ч.3 ст.28; ч.3 ст.27; п. п. 1,5,12 ч.2 ст.115; ч.3 ст.28; ч.3 ст.27; ч.2 ст.15; п. п. 1,5,12 ч.2 ст. 115; ч.3  ст.28; ч.3 ст.27; ч.2 ст.121; ч.3 ст.28; ч.3 ст.27; ч.3 ст.258. Колишнім очільнику СБУ та командувачу ВВ МВС України також інкримінують дезертирство (ч. 1 ст. 408 ККУ).

«Злочини проти основ національної безпеки не мають терміну давності. Тим більше, коли йдеться про трагічні події, які стали фундаментом новітньої історії країни», – наголошують у ДБР.

Встановлено, що вищезгадані фігуранти 18-20 лютого 2014 року приймали рішення та віддавали накази щодо застосування правоохоронцями спецзасобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів у центрі столиці та припинення акцій протесту.

Такі дії силових органів були безпідставними та порушували норми чинного законодавства України.

Також посадовці організували штурм Майдану під виглядом «антитерористичної операції», а вранці 20 лютого наказали розстрілювати мітингувальників. Це робилося з перевищенням влади, службових повноважень, без жодних законних підстав.

Такі дії Віктора Януковича та екскерівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту, в тому числі до смерті 67 цивільних осіб. Всього постраждали 887 людей та 132 правоохоронці. Завдано майнових збитків на понад 16 мільйонів гривень.

Для уникнення відповідальності колишні посадовці втекли з України, відтак досудове розслідування здійснювали за спецпроцедурою. При цьому слідчий суддя все одно призначив фігурантам справи запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

«Досудове розслідування також встановило, що колишні голова СБУ та командувач внутрішніх військ МВС України після розпаду СРСР проходили військову службу у Збройних силах РФ, та, як наслідок, набули російське громадянство, отримали допуск і доступ до військової й державної таємниці РФ, склали присягу на вірність її народу та перебували на усіх видах забезпечення у ЗС РФ. Віддаючи накази на застосування насильства щодо мітингувальників, вони діяли в інтересах Російської Федерації, якій давали присягу», – кажуть у ДБР.

Загалом це кримінальне провадження об’єднує в собі 1019 епізодів злочинного перешкоджання акціям протесту на Євромайдані та налічує 1878 томів зібраних матеріалів.

Максимальне покарання, передбачене санкціями інкримінованих фігурантам статей, передбачає довічне позбавлення волі.

Відомо, що частина обвинувачених наразі переховується на території окупованого Криму. Тож їх збираються затримати і передати суду відразу звільнення цих територій Збройними Силами України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *