ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий натякнув на посилення ППО над Львовом

Наталя Дуляба

|

Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що на рівні військового і політичного керівництва держави йдуть розмови про посилення протиповітряної оборони над Львовом. Він вважає, що це станеться «скоро». Про це мер сказав в інтерв’ю Zaxid.net 25 вересня.

«Переконати Байдена, що треба дати цільово Patriot для Львова, трохи складно. Хоча чесно вам скажу: такі розмови ведуться з керівництвом нашої держави, в тому числі мілітарним керівництвом, адже сьогодні Львів дуже важливий у багатьох аспектах. Тому скоро це буде. Але коли, це ви вже дізнаєтеся від керівництва нашої держави», – відзначив Андрій Садовий.

Водночас він пояснив: чинне українське законодавство не дозволяє органам місцевої влади купувати будь-яку зброю. Тому Львів не може самостійно придбати той же таки Patriot для посилення власної протиповітряної оборони.

«Львівська міська рада і я особисто не маємо юридичного права купувати зброю. Це означає, що така закупівля не може бути здійснена. Ніяк. Немає таких механізмів, які б дозволили нам придбати завтра Patriot. Якщо зовсім просто: то Америка не продасть Львову ракети, а Львів не зможе їх прийняти. І це зараз ми ще не говоримо про ціну. Я розумію, що всім хочеться простих рішень. Але їх немає… Я вірю, що “петріоти” скоро будуть у Львові, але обіцяти такого я не маю права», – пояснював також напередодні Андрій Садовий на своїй сторінці у Facebook.

Втім Львову потрібно посилити свій захист від ворожих ракет, а особливо дронів. Адже раніше «Шахеди» практично не долітали на Львівщину, а вночі 19 вересня окупанти здійснили на область найбільш масовану атаку безпілотниками. 15 із 18 «Шахедів»  вдалося збити, проте три таки влучили у склади з гуманітаркою на околиці Львова.

«Нова технологія, яку зараз запускають росіяни, є дуже небезпечною. Що вони роблять? Якщо раніше, наприклад, на один об’єкт летів один дрон, то зараз на один об’єкт вони запускають 30 дронів. Так, як це було, наприклад, у Львові, коли минулого тижня вдарили по складах на Городоцькій. Тобто 18 запустили, 15 наші збили, але все-таки три дрони уразили склади, там шалені збитки. Знаєте, якщо б ми львів’янам сказали, що теоретично є така можливість [купити Patriot], я думаю, що скинулись би всі, з цілого світу би гроші збирали. Тому що дійсно “петріоти”, які сьогодні стоять у Києві, показують велику ефективність», – зауважив Андрій Садовий.

Додамо, що вартість однієї батареї ЗРК Patriot становить близько 1 млрд доларів, а бюджет Львова до повномасштабної він складав близько 0,5 млрд доларів.

Нагадаємо, невдовзі після масованої атаки «Шахедами» 19 вересня на Львівщині взялись посилювати роботу протиповітряної оборони. Для цього створюють 50 мобільних вогневих груп, які будуть «полювати» на російські дрони-камікадзе.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *