ОСТАННІ НОВИНИ

Бельгія надасть свої F-16 для навчання українців

Маркіян Рой

|

Уряд Бельгії у п’ятницю затвердив участь країни в підготовці українських пілотів на винищувачах F-16 в межах «авіаційної коаліції», метою якої є постачання літаків цього типу в Україну і підготовка персоналу, здатного ними керувати. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Le Soir.

Відповідно до рішення бельгійського уряду, шестеро українських інструкторів і чотири фахівці з планування місій пройдуть підготовку в Бельгії для подальшого навчання українських пілотів та іншого персоналу на F-16.

Крім того, в найближчі тижні Міністерство оборони Бельгії скерує групу з трьох військовослужбовців до навчального центру для українських пілотів F-16 у Данії, яка надала для цього свою авіабазу Скрюдструп на півдні країни.

А у 2024 році Міноборони Бельгії відправить до Данії два двомісні навчально-тренувальні літаки типу F-16B для підвищення кваліфікації, а також контингент із близько п’ятдесяти військовослужбовців, переважно технічного персоналу, які відповідатимуть за розгортання літаків F-16.

«На додаток до цього важливого внеску в підготовку і введення в експлуатацію винищувача (F-16 – ред.), наш уряд офіційно заявляє про свою підтримку в наданні допомоги в реалізації цього нового потенціалу – необхідного для модернізації українських збройних сил», – підкреслила Дедондер.

Як повідомляв Львівський портал, нещодавно Нідерланди офіційно підтвердили, що нададуть Україні 42 винищувачі F-16, а Данія – ще 19. Таким чином наразі йдеться загалом про 61 літак F-16. Їх українські Повітряні Сили поступово отримуватимуть по завершенню навчання пілотів й техніків, які відбуватимуться у низці країн.

Також про намір дати Україні «певну кількість» F-16 заявила й Норвегія, в тому числі два літаки нададуть для навчань льотчиків.

У Білому домі днями теж підтвердили, що схвалять передачу Збройним Силам України винищувачів F-16 після навчань пілотів.

Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що Повітряні Сили України зможуть застосувати західні винищувачі F-16 вже навесні 2024 року.

Раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Тепер президент Володимир Зеленський говорить про 160 винищувачів F-16, саме така кількість не дозволить Росії домінувати в небі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *