ОСТАННІ НОВИНИ

Резніков розповів, коли Україна почне використовувати F-16

Наталя Дуляба

|

Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що Повітряні Сили України зможуть застосувати західні винищувачі F-16 вже навесні 2024 року. Про це він сказав в інтерв’ю Укрінформу.

«Я думаю, наступного року навесні. Я маю на увазі, що вони будуть (F-16, – ред.) уже в застосуванні. Бо сьогодні дозвіл на навчання є, країни, які зголосилися навчати, є, і навіть вже є країни, які зголосилися передати нам F-16 після завершення навчання і підготовки інфраструктури», – відзначив Олексій Резніков.

Водночас він додав, що «пріоритет №1» для українських військових зараз – це посилення протиповітряної оборони. Йдеться як про такі комплекси як Patriot, NASAMS, SAMP/T, Iris-T, Crotale, так і про ручні ПЗРК Stinger й Starstreak, а також про авіацію, яка є частиною ППО.

Як повідомляв Львівський портал, нещодавно Нідерланди офіційно підтвердили, що нададуть Україні 42 винищувачі F-16, а Данія – ще 19. Таким чином наразі йдеться загалом про 61 літак F-16. Їх українські Повітряні Сили поступово отримуватимуть по завершенню навчання пілотів й техніків, які відбуватимуться у низці країн.

Також про намір дати Україні «певну кількість» F-16 заявила й Норвегія, в тому числі два літаки нададуть для навчань льотчиків.

У Білому домі днями теж підтвердили, що схвалять передачу Збройним Силам України винищувачів F-16 після навчань пілотів.

Раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Тепер президент Володимир Зеленський говорить про 160 винищувачів F-16, саме така кількість не дозволить Росії домінувати в небі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *