ОСТАННІ НОВИНИ

У Байдена підтвердили надання Україні винищувачів F-16 після навчань

Ольга Денисяка

|

Білий дім підтвердив, що США схвалить надання Україні винищувачів F-16 після завершення навчань українських пілотів. Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, передає Європейська правда.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив існування листа державного секретаря Ентоні Блінкена до його візаві в Данії та Нідерландах, який «формалізував» готовність «після завершення навчань у консультації з Конгресом схвалити надання F-16 Україні».

«Це природне продовження того, що президент Байден анонсував у Хіросімі», – підкреслив Салліван, нагадавши, що американський лідер оголосив про навчання українців на F-16 на саміті «Групи семи» в Японії.

Він також зазначив, що Вашингтон і раніше не відмовлявся від намірів передати Києву винищувачі.

«Цього тижня ми це підкреслили й поставили знак оклику», – додав Салліван.

Нагадаємо, до організації навчання для українських пілотів на F-16 зголосились 11 країн: Бельгія, Канада, Люксембург, Данія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Велика Британія.

Станом на середину липня навчання для українських пілотів ще не розпочались. Попередньо відомо, що вони мають стартувати у серпні.

Водночас досі навіть приблизно невідомо, скільки саме літаків F-16 отримає Україна. Однак президент Володимир Зеленський вже говорив, що задоволений тією кількістю винищувачів, які збираються надати деякі західні партнери.

Зі свого боку в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *