ОСТАННІ НОВИНИ

МАГАТЕ повідомляє про посилення небезпеки навколо ЗАЕС

Андрій Котенський

|

МАГАТЕ припускає посилення військової активності в районі Запорізької атомної електростанції через численні вибухи протягом останнього тижня. Про це йдеться у заяві гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, повідомляє Українська правда.

«Експерти МАГАТЕ, які працюють на ЗАЕС, повідомили, що протягом останнього тижня чули численні вибухи, що може свідчити про посилення військової активності в регіоні, яка також може становити потенційну загрозу ядерній безпеці на об’єкт», – повідомив Рафаель Гроссі.

За його словами, звіти, які він отримує від експертів МАГАТЕ, свідчать про те, що вибухи сталися на деякій відстані від Запорізької атомної електростанції.

«Я, як і раніше, глибоко стурбований можливими небезпеками, з якими стикається станція в цей час підвищеної військової напруженості в регіоні. Що б не сталося в зоні конфлікту, де б вона не знаходилася, від ядерної аварії постраждають всі, і я закликаю вжити всіх необхідних заходів, щоб цього не сталося», – говорить Рафаель Гроссі.

У звіті йдеться і про те, що окремо ЗАЕС поінформувала команду МАГАТЕ про те, що вранці 7 вересня в сусідньому місті Енергодар, де проживає багато співробітників станції з сім’ями, відбулося ще кілька ударів безпілотників. Про постраждалих не повідомлялося.

Крім того, команда МАГАТЕ була поінформована про те, що ЗАЕС вирішила тимчасово скоротити кількість персоналу на майданчику до мінімального рівня протягом наступних кількох днів через побоювання щодо підвищеного ризику військової діяльності в цьому районі.

На станції експерти МАГАТЕ спостерігали подальшу наявність мін між огорожами по периметру, але вони не побачили жодних додаткових мін під час обходу майданчика.

Проте, зазначається, їм досі не надали доступ до дахів реакторних установок 1, 2, 5 і 6 енергоблоків. Команда МАГАТЕ також звернулася з проханням провести обхід усіх шести машинних залів, один за одним.

Нагадаємо, що Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Її російські окупанти захопили ще на початку березня 2022 року. Відтоді об’єкт перебуває виключно під контролем військ РФ.

Рашисти неодноразово обстрілювати територію АЕС, виникала загроза викиду радіоактивних речовин, а в енергоблоки вони звозили свою військову техніку та боєприпаси, що було фактичним мінуванням.

Також керівництво збройних сил Росії відверто шантажувало Україну і світ підривом Запорізької АЕС, а потім – зупиненням роботи станції.

На початку жовтня 2022-го президент РФ Владімір Путін привласнив ЗАЕС. У «Енергоатомі» назвали цей указ російського диктатора «нікчемним, абсурдним та неадекватним», як решту заяв щодо станції.

23 серпня 2023 року експерти МАГАТЕ повідомили про вибухи та стрільбу неподалік ЗАЕС.

Українська розвідка повідомляла, що окупанти продовжують мінувати ЗАЕС. У технічних приміщеннях та у машинних залах вони встановили мінно-вибухові загородження.

Водночас очільник ГУР Кирило Буданов заявив, що Україна здійснює «певні публічні і непублічні дії» щодо Запорізької АЕС. І завдяки цьому, за його словами, ризики підриву станції поступово зменшуються.

У США заявили, що керівництво Росії попереджене про неминучу відповідальність, якщо створить ядерну катастрофу на Запорізькій АЕС.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *