ОСТАННІ НОВИНИ

Росіяни продовжують мінувати ЗАЕС, – розвідка

Наталя Дуляба

|

Російські окупанти продовжують завозити на Запорізьку АЕС та на її територію міни й вибухові речовини. Про це Львівському порталу повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони України.

«Окупанти продовжують мінування ЗАЕС та об’єктів на її території. В технічних приміщеннях та у машинних залах встановлені мінно-вибухові загородження, які складаються з керованих дистанційно та некерованих протипіхотних мін спрямованого типу. Здебільшого використовуються міни спрямованого типу радянських зразків: МОН-50, МОН-90, МОН-100, МОН-200», – йдеться у повідомленні.

Фото – ГУР, натисніть на зображення для збільшення

Зазначимо, напередодні очільник ГУР Кирило Буданов заявив, що Україна здійснює «певні публічні і непублічні дії» щодо Запорізької АЕС. І завдяки цьому, за його словами, ризики підриву станції поступово зменшуються.

Передісторія

Наприкінці червня президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія планує теракт на Запорізькій атомній станції і вже все підготувала для цього. Цю інформацію також підтвердив начальник ГУР Кирило Буданов. Згодом Зеленський сповістив, що РФ планує підірвати станції дистанційно вже після її передачі Україні.

30 червня стало відомо, що з території ЗАЕС виїхали деякі співробітники «Росатому», іншим працівникам дали вказівку виїхати до 5 липня. Персоналу, який залишається на станції, наказали «при будь-яких аварійних ситуаціях звинувачувати Україну».

4 липня ЗСУ офіційно заявили про те, що окупанти найближчим часом можуть здійснити провокацію на ЗАЕС, адже на покрівлі деяких енергоблоків виявили сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої. Того ж дня російські пропагандисти почали поширювати дезінформацію, що нібито у ніч на 5 липня Україна збирається обстріляти Запорізьку АЕС.

Тим часом МАГАТЕ не виявило ознак мінування ЗАЕС, але в організації закликали «не розслаблятись».

Як діяти при ядерній небезпеці читайте за посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *