ОСТАННІ НОВИНИ

Експерти МАГАТЕ повідомили про вибухи та стрільбу неподалік ЗАЕС

Маркіян Рой

|

Група експертів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), яка перебуває на території Запорізької АЕС у період із 14 до 21 серпня зафіксувала кілька вибухів і звуки стрільби. Про це повідомила пресслужба МАГАТЕ, пише Економічна правда.

«Підкреслюючи потенційні ризики для станції, розташованої на лінії фронту конфлікту, команда МАГАТЕ продовжує повідомляти про регулярні ознаки військової активності в цьому районі, іноді близько до майданчика, іноді далі», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що 14 серпня вікна їхньої кімнати представників МАГАТЕ затряслися від сильного вибуху, а через два дні було чутно постріли. Ще один вибух поблизу майданчика стався 17 серпня, п’ять детонацій було чутно на деякій відстані від ЗАЕС 20 серпня і ще п’ять – 21 серпня.

Крім того, у рамках своєї моніторингової діяльності на ЗАЕС експерти МАГАТЕ очікують доступу на дахи реакторних установок 1, 2, 5 і 6 найближчими днями. Раніше в серпні команда не виявила жодних мін або вибухових речовин на дахах або в машинних залах енергоблоків №3 і №4 після того, як отримала туди доступ за запитом.

Команда МАГАТЕ також продовжує здійснювати регулярні обходи території станції.

«Крім того, МАГАТЕ відомо про вибух вранці 18 серпня в сусідньому місті Енергодар, де проживає велика частина персоналу ЗАЕС. Кілька людей постраждали. Про будь-які травми персоналу станції експерти МАГАТЕ не чули, пошкоджень на майданчику ЗАЕС не зафіксовано», – додали в агентстві.

Нагадаємо, раніше українська розвідка повідомляла, що окупанти продовжують мінувати ЗАЕС. У технічних приміщеннях та у машинних залах вони встановили мінно-вибухові загородження.

Водночас очільник ГУР Кирило Буданов заявив, що Україна здійснює «певні публічні і непублічні дії» щодо Запорізької АЕС. І завдяки цьому, за його словами, ризики підриву станції поступово зменшуються.

У США заявили, що керівництво Росії попереджене про неминучу відповідальність, якщо створить ядерну катастрофу на Запорізькій АЕС.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *