ОСТАННІ НОВИНИ

США можуть дати Україні касетні боєприпаси більшого радіусу дії, – ЗМІ

Наталя Дуляба

|

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає кілька важливих нових варіантів посилення західної військової підтримки України, оскільки бачить ймовірність того, що війна продовжиться у 2024 році. Про це повідомляє Європейська правда, посилаючись на The Washington Post.

У Вашингтоні зростає підтримка надання українській армії касетних боєприпасів для РСЗВ, які можуть вражати територію на більшу відстань, ніж ті артилерійські боєприпаси, які США почали постачати у липні.

За даними видання, Сполучені Штати також наполегливо працюють над планом створення українських «сил майбутнього», які могли б стримувати подальшу агресію РФ. Частиною цього плану будуть винищувачі F-16, які почнуть надходити через кілька місяців.

Крім того, американські урядовці працюють зі союзниками над багатьма іншими системами озброєння та навчанням бійців ЗСУ.

За інформацією джерел медіа, Пентагон продовжує виступати проти надання Україні далекобійних ракет ATACMS, незважаючи на прохання Києва. Американські посадовці досі побоюються, що США не мають цих боєприпасів у достатній кількості, а вони необхідні  у зв’язку з можливим майбутнім конфліктом із Китаєм.

Як повідомляв Львівський портал, на початку липня у пакеті військової допомоги для України на 800 млн доларів США вперше передбачили вдосконалені боєприпаси подвійного призначення (DPICM) або так звані касетні снаряди. Станом на 13 липня Україна їх отримала.

Україна офіційно заявила, що не буде використовувати касетні боєприпаси у містах і на території Росії, а також вестиме облік уражених зон. Ці боєприпаси планують застосувати у повністю зруйнованому Бахмуті, для звільнення якого, як каже командувач Сухопутних військ Олександр Сирський, вже створені всі умови.

Оцінюючи застосування касетних боєприпасів, у Білому домі заявили, що Україна це робить «досить ефективно».

Щодо F-16, то нещодавно Нідерланди офіційно підтвердили, що нададуть Україні 42 винищувачі, а Данія – ще 19 таких літаків. Таким чином наразі йдеться загалом про 61 винищувач F-16. Їх українські Повітряні Сили поступово отримуватимуть по завершенню навчання пілотів й техніків, які відбуватимуться у низці країн.

Також про намір дати Україні «певну кількість» F-16 заявила й Норвегія, в тому числі два літаки нададуть для навчань льотчиків.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *