ОСТАННІ НОВИНИ

У новому пакеті допомоги США дають Україні касетні снаряди. Деталі

Наталя Дуляба

|

Пентагон оголосив надання Україні нового пакету військової допомоги на 800 млн доларів. До нього вперше увійшли касетні снаряди. Про це йдеться на сайті оборонного відомства США.

В оголошений пакет допомоги увійшли боєприпаси для систем протиповітряної оборони Patriot та систем HIMARS, артилерійські снаряди калібру 155-мм і 100-мм, ракети AIM-7 для ППО, зенітні комплекси Stinger і протитанкові комплекси Javelin.

Щодо техніки, то йдеться про 31 гаубиця Howitzers калібру 155-мм, 32 бойові машини піхоти Bradley, 32 бронетранспортери Stryker, а також 27 тактичних машин для евакуації техніки, 10 тактичних машин для буксирування й транспортування обладнання.

Також США передають Україні обладнання для розмінування, ракети TOW, високоточні авіаційні боєприпаси, безпілотні авіаційні комплекси Penguin, боєприпаси для підриву й системи для розмінування, стрілецьку зброю, понад 28 мільйонів набоїв до неї, а також запасні частини та інше польове обладнання.

Особливий акцент цього пакета – на вдосконалених боєприпасах подвійного призначення (DPICM) або так званих касетних бомбах (снарядах). Саме щодо цього виду боєприпасів у США точились дискусії.

Як пише Українська правда, президент Джо Байден заявив, що рішення надати ЗСУ касетні боєприпаси було «важким», але він ухвалив його, бо Києву потрібні боєприпаси для контрнаступу проти Росії. Таке озброєння українські військові отримуватимуть не на постійній основі.

«Це було дуже складне рішення з мого боку. І, до речі, я обговорював це з нашими союзниками, я обговорював це з нашими друзями. В українців закінчуються боєприпаси… Ця війна пов’язана з боєприпасами. І ці боєприпаси у них закінчуються, а у нас їх мало. І ось, що я нарешті зробив, я прийняв рекомендацію Міністерства оборони – не на постійній основі – на перехідний період, поки ми отримаємо більше 155-мм снарядів, (щоб надати, – ред.) ці боєприпаси українцям», – сказав президент США.

Це буде вже 42 пакет допомоги, який США передають Україні із власних запасів. Загальний об’єм військової допомоги з лютого 2022 року сягає вже більше 41,3 млн доларів.

Додамо, що касетні боєприпаси влаштовані так, щоб з одного випускати значну кількість дрібних елементів, тому їх вважають більш небезпечними для цивільного населення.

Разом із тим саме цей тип боєприпасів має високий відсоток нерозривання, відтак вони роками становлять загрозу навіть після завершення бойових дій.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *