ОСТАННІ НОВИНИ

Лабораторія «Ескулаб» звинуватила сина ректора ЛНУ у спробі рейдерського захоплення

Омелян Шевчук

|

Медична лабораторія «Ескулаб», яка є однією із провідних мереж медичних лабораторій на заході України, заявила про можливу спробу незаконного заволодіння корпоративними правами мажоритарного учасника підприємства Сергія Дядюшка та про спробу зміни менеджменту. Про це йдеться у відкритому зверненні компанії.

Як вказано у заяві, можливим ініціатором рейдерської атаки є міноритарний учасник підприємства Денис Мельник – син ректора Львівського національного університету імені Івана Франка Володимира Мельника.

Текст звернення подаємо без змін:

«ЗВЕРНЕННЯ ЩОДО МОЖЛИВОГО ПРОТИПРАВНОГО ЗАВОЛОДІННЯ ЧАСТКОЮ ТА ЗМІНИ КЕРІВНИЦТВА ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ПЕРША СОЦІАЛЬНА МЕДИЧНА ЛАБОРАТОРІЯ «ЕСКУЛАБ»

Приватне підприємство «ПЕРША СОЦІАЛЬНА МЕДИЧНА ЛАБОРАТОРІЯ «ЕСКУЛАБ» повідомляє про можливу спробу незаконного заволодіння корпоративними правами Дядюшко Сергія Вікторовича, який є одним із засновників та учасників Підприємства із часткою у статутному капіталі, що складає 43% статутного капіталу Підприємства та водночас спробу незаконної зміни менеджменту компанії, що свідчить про вчинення дій спрямованих на можливе рейдерське захоплення підприємства.

Приватне підприємство «ПЕРША СОЦІАЛЬНА МЕДИЧНА ЛАБОРАТОРІЯ «ЕСКУЛАБ» створена у 2009 році Дядюшко Сергієм та Луговським Станіславом. Станом на сьогодні Компанія є провідною мережею медичних лабораторій Західної України, яка надає широкий спектр лабораторних послуг населенню із чотирма лабораторіями та більш як 150 пунктами забору біологічного матеріалу. У компанії працевлаштовано близько 847 працівників. Окрім цього, з початком повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України з ініціативи Дядюшко Сергія Вікторовича компанія Ескулаб активно допомагає нашим військовим через Благодійний Фонд «Ескулаб», який готує сублімовані супи, борщі, каші та енергетичні батончики з подальшою передачею на фронт. Загалом фонд передав більше 75 тонн допомоги. Щодня ця цифра лише зростає. Один день роботи фонду дорівнює 2000 ситих українських захисників.

Встановлення контролю над підприємством за задумом можливих рейдерів найімовірніше мало відбутися через загальні збори учасників цього Підприємства, які мали бути проведені без відома та участі Дядюшко С.В. Однак всупереч задуму зловмисників до рук мажоритарного учасника Дядюшко С.В. потрапило повідомлення про скликання загальних зборів учасників ПП «ПЕРША СОЦІАЛЬНА МЕДИЧНА ЛАБОРАТОРІЯ «ЕСКУЛАБ». До порядку денного загальних зборів учасників ПП «ПЕРША СОЦІАЛЬНА МЕДИЧНА ЛАБОРАТОРІЯ «ЕСКУЛАБ», проведення яких заплановано на 15-16 серпня 2023 року, серед іншого включені питання щодо виключення Дядюшко С.В. з числа учасників Підприємства, з подальшим розглядом питання про відсторонення Дядюшко С.В. від виконання повноважень Директора ПП «ПЕРША СОЦІАЛЬНА МЕДИЧНА ЛАБОРАТОРІЯ «ЕСКУЛАБ».

Таким чином, на нашу думку, метою, яку прагнуть досягнути рейдери – виключення Дядюшко С.В. з числа учасників ПП «ПЕРША СОЦІАЛЬНА МЕДИЧНА ЛАБОРАТОРІЯ «ЕСКУЛАБ» та звільнення його з посади Директора цієї Компанії.

За заявою Дядюшко С.В. станом на сьогоднішній день в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за ознаками злочину передбаченого ч.3 ст.190 КК України (шахрайство, вчинене в умовах воєнного чи надзвичайного стану, що завдало значної шкоди потерпілому) зареєстроване кримінальне провадження за №12023141380001353.

З метою недопущення заволодіння часткою Дядюшко С.В. в статутному капіталі ПП «ПЕРША СОЦІАЛЬНА МЕДИЧНА ЛАБОРАТОРІЯ «ЕСКУЛАБ» Ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Львова від 14 серпня 2023 року накладено арешт на майно потерпілого, а саме: на частку (корпоративні права) у статутному капіталі ПП. «Перша соціальна медична лабораторія «Ескулаб» у розмірі 43 % статутного капіталу та заборонено її відчуження будь-яким способом.

Водночас підприємство не виключає, що незважаючи на арешт накладений судом, особами, які здійснюють можливе рейдерське захоплення Підприємства, днями може бути здійснено спробу внести зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань щодо виключення Дядюшко С.В. з числа учасників Підприємства та звільнення його з посади Директора компанії.

Причиною конфлікту в середині ПП «ПЕРША СОЦІАЛЬНА МЕДИЧНА ЛАБОРАТОРІЯ «ЕСКУЛАБ» стало те, що учасники Мельник Денис та Луговський Станіслав не підтримали подальшу діяльність благодійного фонду «Ескулаб», а від так і підтримку Збройних Сил України.

Дана ситуація можливо б і виглядала як звичайний корпоративний конфлікт, як би не кілька «але». Перш за все створення рейдерами злочинних перешкод Дядюшко С.В. у отриманні повідомлень про скликання загальних зборів учасників, які мали відбутися 17 липня 2023 року, 19 липня 2023 року, 21 липня 2023 року, 25 липня 2023 року, які мали створити підставу для виключення його зі складу учасників Підприємства. По-друге, одним із учасників можливого рейду згідно поданої в правоохоронні органи заяви є Мельник Денис Володимирович (син ректора Львівського Національного Університету імені Івана Франка). Однак юристи компанії вчасно виявили, що учасниками Підприємства Луговським С. та Мельником Д. скликано загальні збори учасників Підприємства на 15-16 серпня 2023 року, про які Дядюшко С. нічого відомо не було.

Не важко здогадатися, кому вигідне виключення Дядюшко С.В. з числа учасників Підприємства та звільнення його з посади Директора Підприємства. У Підприємства є достатні підстави припускати те, що можливим організатором рейду на Підприємство є Мельник Денис Володимирович, якого учасники Підприємства прийняли до свого складу у 2017 році. Мельник Денис є міноритарним учасником Підприємства з часткою, що складає 14% статутного капіталу.

Слід нагадати, що Мельник Денис Володимирович є сином чинного ректора Львівського національного університету імені Івана Франка Мельника Володимира Петровича. На нашу думку, Мельник Денис, можливо використовуючи зв’язки свого батька та ввівши в оману третього учасника Підприємства Луговського Станіслава, вирішив, можливо, разом із батьком встановити контроль над найбільшою мережею медичних лабораторій Західної України.

Можливі апетити батька та сина Мельників не дитячі, адже зазіхають вони на компанію з річним оборотом близько одного мільярда гривень, тому не дивно що чинний ректор ЛНУ імені Івана Франка, за припущенням компанії, докладає усіх можливих зусиль та використовує усі наявні у нього засоби впливу та  зв’язки в органах прокуратури, національної поліції та суду, щоб допомогти своєму синові виключити іншого учасника Підприємства внаслідок чого отримати контроль над «Ескулаб».

Можливо ректору ЛНУ імені Івана Франка слід зосередитися на організації навчального процесу у ввіреному йому найкращому вищому навчальному закладі Західної України, а не допомагати своєму синові відбирати частку у свого партнера.

Не зайвим також буде нагадати ректору університету та його сину — Мельнику Денису, та Луговському Станіславу, що рейдерське захоплення підприємства є кримінально-карним діянням та у разі заподіяння великої шкоди потерпілому кваліфікується за ознаками злочину передбаченого ч.3 ст.2062 Кримінального Кодексу України та карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років.

Поряд з цим виникає риторичне питання чи може особа з сумнівними морально-етичними якостями обіймати посаду ректора Львівського національного університету імені Івана Франка та який особистий приклад вона подає професорсько-викладацькому складу та студентам цього вузу.

У зв’язку із вищенаведеними обставинами Підприємство висловлює свою стурбованість та звертається з даним пресрелізом до громадськості та правоохоронних органів з проханням звернути увагу на діяльність Мельника Дениса Володимировича та Мельника Володимира Петровича, які можуть бути вигодонабувачами від можливого захоплення підприємства.

Натомість Приватне підприємство «ПЕРША СОЦІАЛЬНА МЕДИЧНА ЛАБОРАТОРІЯ «ЕСКУЛАБ» запевняє своїх партнерів та клієнтів, що підприємство не зважаючи на спробу рейдерського захоплення контролює ситуацію, що пов’язана із незаконним захопленням Підприємства, а останнє працює у звичайному штатному режимі».

Редакція Львівського порталу не завжди поділяє думки, висловлені в авторських текстах чи офіційних заявах, та готова надати усім сторонам можливість аргументованої відповіді.