ОСТАННІ НОВИНИ

Столтенберг розповів, які рішення щодо України ухвалить саміт НАТО

Наталя Дуляба

|

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що на саміті Альянсу у Вільнюсі лідери ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. Про це він розповів 7 липня на пресконференції, пише Європейська правда.

«На саміті ми зробимо Україну ще сильнішою і викладемо бачення її майбутнього. Я очікую, що союзники ухвалять пакет із трьома елементами, щоб наблизити Україну ближче до НАТО», – сказав Столтенберг.

За його словами, лідери погодять багаторічну програму підтримки, щоб гарантувати повну взаємосумісність між українськими збройними силами і НАТО.

По-друге, зазначив генсек, на саміті оновлять політичні зв’язки між Україною і НАТО, започаткувавши Раду Україна-НАТО.

«І третє. Я очікую, що лідери підтвердять, що Україна стане членом НАТО, і будуть єдині у тому, як наблизити Україну ближче до її мети», – додав Єнс Столтенберг.

Він додав, що НАТО допоможе Україні у переході від радянського до натівського обладнання і стандартів.

Зазначимо, що президент Володимир Зеленський закликав президента США Джо Байдена запросити Україну до НАТО вже зараз, навіть якщо країна приєднається до Альянсу після війни.

Передісторія

Президент Володимир Зеленський висловлював думку, що на вільнюському саміті НАТО 11-12 липня Україну варто було б запросити до Альянсу. Він пропонував, аби Україна інтегрувалась за пришвидшеною процедурою, як це відбувається зі Швецією й Фінляндією.

Поміж членами НАТО тривають дискусії щодо України та рішень, які слід ухвалити на саміті у Вільнюсі. Дотепер відомо, що вже 21 країна НАТО підтримує членство України.

Зі свого боку генсек Альянсу Єнс Столтенберг каже, що Україна вступить у НАТО, але після завершення війни з Росією. Президент Зеленський говорить: Україна це розуміє, але до моменту повноцінної євроатлантичної інтеграції країні потрібні дієві гарантії безпеки.

У Міноборони вважають, що на саміті у Вільнюсі Україна таки отримає алгоритм дій щодо вступу до НАТО.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *