ОСТАННІ НОВИНИ

Іспанія стала 21-ю країною, яка підтримала членство України в НАТО

Андрій Котенський

|

Україна та Іспанія уклали спільну декларацію, яка стала 21-м документом, в якому йдеться про підтримку членства України в НАТО. Про це заявив президент Володимир Зеленський на спільній пресконференції з прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом, повідомляє Українська правда.

«Наша сьогоднішня заява це вже 21-й такий документ із членами Альянсу, і це більшість. Розраховуємо на підтримку України Іспанією на саміті Альянсу у Вільнюсі і Україна переконана, що на сьогодні існують усі підстави, щоби надати Україні запрошення до членства в НАТО», – наголосив Зеленський.

У спільній декларації лідерів Іспанії та України йдеться, що Іспанія підтримує зміцнення партнерства НАТО з Україною, зокрема шляхом створення Ради Україна – НАТО як майданчика для подальшого посилення та розширення поточної співпраці з метою сприяння реалізації шляху України до євроатлантичної сім’ї відповідно до Бухарестської декларації.

«Іспанія підтверджує свою підтримку політики відкритих дверей НАТО відповідно до Стратегічної концепції НАТО від 2022 року та Декларації Мадридського саміту НАТО», – йдеться у документі.

Як зазначається, Україна та Іспанія очікують на розв’язання цих питань на саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року.

Відтак вступ України до НАТО підтримали вже: Бельгія, Данія,  Естонія, Італія, Ісландія, Іспанія, Канада, Латвія, Литва, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція, Чехія, Чорногорія та Швеція.

Передісторія

Президент Володимир Зеленський висловлював думку, що на вільнюському саміті НАТО 11-12 липня Україну варто було б запросити до Альянсу. Він пропонував, аби Україна інтегрувалась за пришвидшеною процедурою, як це відбувається зі Швецією й Фінляндією.

За даними західних ЗМІ досі було відомо, що всі члени НАТО схильні до того, аби не надавати Україні запрошення на вступ під час цього саміту. Втім дискусії тривають, адже члени Північноатлантичного альянсу мають різні погляди на конкретні кроки задля інтеграції України.

Зі свого боку генсек НАТО Єнс Столтенберг каже, що Україна вступить у НАТО, але після завершення війни з Росією. Президент Зеленський заявив, що Україна це розуміє, але до моменту повноцінної інтеграції в Альянс країні потрібні дієві гарантії безпеки.

Крім того, президент Зеленський стверджує, що не бачить сенсу брати участь у саміті НАТО у Вільнюсі, якщо там Україна не отримає конкретних сигналів щодо того, коли вона може приєднатися до Альянсу.

10 червня у Міноборони висловили думку, що на саміті у Вільнюсі Україна таки отримає алгоритм дій щодо вступу до НАТО.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *