ОСТАННІ НОВИНИ

Рада Україна–НАТО вперше збереться 12 липня

Андрій Котенський

|

Перше засідання Ради Україна–НАТО – нового формату взаємодії Києва та Альянсу – відбудеться 12 липня, в другий день Вільнюського саміту організації. Це випливає з офіційної програми саміту, що є в розпорядженні Європейської правди.

Зазначається, що засідання Ради Україна–НАТО «на рівні голів держав та урядів, включно зі Швецією», відбудеться 12 липня о 13:00 год.

Її відкриє публічне вступне слово генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

Анонс і зокрема вказана участь «голів держав та урядів» означає, що, найімовірніше, президент Володимир Зеленський буде особисто присутній на саміті НАТО у Вільнюсі.

Як повідомляв Львівський портал, саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня. Україна сформулювала два конкретні очікування від нього, які стосуються членства та гарантій безпеки.

Передісторія

Президент Володимир Зеленський висловлював думку, що на вільнюському саміті НАТО 11-12 липня Україну варто було б запросити до Альянсу. Він пропонував, аби Україна інтегрувалась за пришвидшеною процедурою, як це відбувається зі Швецією й Фінляндією.

Поміж членами НАТО тривають дискусії щодо України та рішень, які слід ухвалити на саміті у Вільнюсі. Дотепер відомо, що вже 21 країна НАТО підтримує членство України.

Зі свого боку генсек Альянсу Єнс Столтенберг каже, що Україна вступить у НАТО, але після завершення війни з Росією. Президент Зеленський говорить: Україна це розуміє, але до моменту повноцінної євроатлантичної інтеграції країні потрібні дієві гарантії безпеки.

У Міноборони вважають, що на саміті у Вільнюсі Україна таки отримає алгоритм дій щодо вступу до НАТО.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *