ОСТАННІ НОВИНИ

Сили оборони просунулися на Бахмутському напрямку

Анастасія Диняк

|

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий заявив, що Сили оброни просунулися на відстань від 600 до 1000 метрів на південному та північному флангах навколо Бахмута. Про це пише Українська правда.

«На Бахмутському напрямку Сили оборони тримають ініціативу, продовжують штурмові дії, тіснять ворога. За добу було пройдено на південному, північному флангах навколо Бахмута від 600 до 1000 метрів», – зазначив Череватий.

Він додав, що за добу на Бахмутському напрямку було знищено 186 окупантів, 224 – поранено, ще вісьмох – взято в полон.

Також знищено танк, бойову машину піхоти, дві самохідні артилерійські установки, дві реактивні системи залпового вогню «Град», три протитанкових комплекси, три гармати «Мста-Б», зенітно-ракетний комплекс «Стріла-10», шість польових складів з боєприпасами, три дрони-камікадзе «Ланцет» і один безпілотник «Орлан-10».

Про український контрнаступ

24 червня українське Східне угруповання військ  розпочало наступ на декількох напрямках одночасно.

З 11 червня стала з’являтись офіційна інформація про звільнення нових населених пунктів України. Так, стало відомо про деокупацію на Донеччині БлагодатногоСторожового і Макарівки.

Згодом у Міноборони України підтвердили звільнення у Донецькій області 7 населених пунктів. Про взяття під контроль села Новодарівка у Запорізькій області 12 червня оголосили самі українські військові.

19 червня також стало відомо про звільнення села П’ятихатки у Запорізькій області. Разом із ним за два тижні контрнаступу вдалося деокупувати вісім населених пунктів.

25 червня Сили оборони зачистили західний берег каналу Сіверський Донець – Донбас.

У Міноборони кажуть, що ЗСУ просуваються вперед на Бахмутському, Торецькому та Бердянському напрямках. За півтора тижні просування на сході становило більше 3 км, у Запорізькій області – близько 1,5 км.

Під час наступальних дій українські військові борються зі суцільно замінованими полями. Зі свого боку росіяни чинять супротив, інтенсивно застосовуючи дрони-камікадзе та артилерію, яка у них переважає.

Також війська РФ масово замінували малі гідротехнічні споруди у Херсонській і Запорізькій областях та підривають їх, коли ЗСУ йдуть тут у контратаку. Зокрема, так вчинили рашисти на річці Мокрі Яли у Донецькій області.

Росіяни регулярно вкидають інформацію про масові втрати України під час контрнаступу, однак у Міноборони кажуть, що це є фейки. Втрати ЗСУ на Бахмутському напрямку майже удев’ятеро разів менші від окупантів, на Запорізькому і Бердянському – уп’ятеро.

На Заході підтверджують успіхи контрнаступу України і прогнозують прогрес.

Тим часом розвідка повідомляє, що Росія має тимчасову перевагу на півдні України завдяки додатковій авіації. Водночас Україна втратила не більше 10% переданої заходом техніки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *