ОСТАННІ НОВИНИ

ПАРЄ рекомендувала МОКу не допустити рашистів до Олімпіади в Парижі

Андрій Котенський

|

Парламентська Асамблея Ради Європи прийняла важливу резолюцію із рекомендацією Міжнародному оліипійському комітету не допустити російських та білоруських атлетів на Олімпійські та Паралімпійські ігри в Парижі навіть під нейтральним прапором. За відповідне рішення проголосувалв 71 член Асамблеї, а проти лише 4. Про це повідомила член української делегації в ПАРЄ, народна депутатка Євгенія Кравчук.

Відповідно до положень документу, підготовленого Комітетом ПАРЄ з питань культури Асамблея:

  • вважає, що участь російських та білоруських спортсменів в Олімпійських та Паралімпійських іграх у нинішніх умовах є немислимою, буде використана як інструмент пропаганди та де-факто унеможливить участь інших спортсменів, зокрема й українських;
  • підкреслює, що відсутність відповідної суворої заборони спонукатиме російських громадян повірити, що світ готовий підтримувати зв’язки з Росією, незважаючи на її військову агресію проти України;
  • наголошує, що відповідним недопущенням спортсменів держав-агресорів МОК продемонстрував би свою прихильність цінностям Олімпійських ігор, сприяв би пошуку мирних шляхів вирішення конфліктів і надіслав би чіткий сигнал російському та білоруському урядам, що їхні дії мають наслідки і що міжнародне співтовариство солідарне з Україною ;
  • закликає національних представників МОК, національних та міжнародних спортивних федерацій висловити свою незгоду пропозиції МОК допустити російських і білоруських спортсменів до участі в Олімпійських та Паралімпійських іграх у Парижі навіть як «нейтральних атлетів».

«Документ містить рішучий заклик до МОК та його спортивних органів заборонити участь російських та білоруських спортсменів в Олімпійських та Паралімпійських іграх в Парижі, а також у всіх інших великих спортивних заходах, доки триває війна агресії проти України. Така заборона не послаблює і не розмиває незалежність та цінності спорту – додала Євгенія Кравчук.

Як повідомляв Львівський портал раніше, незважаючи на початок війни Росії проти України, чим РФ та Білорусь порушили «Олімпійське перемир’я», Міжнародний олімпійський комітет (МОК) виступив за допуск російських і білоруських спортсменів до участі в змаганнях, що проводяться в Азії. Таке рішення прийнято на пропозицію Олімпійської ради Азії.

Водночас Європарламент засудив рішення МОК про допуск російських спортсменів до Олімпіади.

Спеціальна доповідачка ООН та експертка в галузі культурних прав та сучасних форм расової дискримінації та ксенофобії Александра Ксантакі заявила, що російські і білоруські спортсмени, які порушили «Олімпійське перемиря», мають повернутися на Олімпійські ігри в Парижі-2024 року. Вона переконана, що мають право змагатися навіть ті спортсмени, які могли брати безпосередню участь у вторгненні в Україну.

У лютому група щонайменше з 35 країн, зокрема США, Німеччина, Франція, Велика Британія і Японія, заявили що вимагатимуть відсторонення спортсменів з РФ та Білорусі від участі в Олімпійських іграх 2024 року.

Якщо рашистів допустять до змагань то Україна бойкотуватиме турніри, де будуть представлені атлети з Росії і Бірорусі.

Базу російських спортсменів, які підтримали повномасштабний напад РФ на Україну можна переглянути тут.

Як відомо ПАРЄ також підтримала вступ України в НАТО.

Раніше ПАРЄ визнала геноцидом депортацію українських дітей до РФ. А також те, що Росія веде війну проти України з 2014 року.

У жовтні 2022 року ПАРЄ ухвалила резолюцію про визнання Росії терористичним режимом.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *