ОСТАННІ НОВИНИ

Спортсмени, які воюють проти України, можуть брати участь в Олімпіаді, – доповідачка ООН

Андрій Котенський

|

Спеціальна доповідачка ООН та експертка в галузі культурних прав та сучасних форм расової дискримінації та ксенофобії Александра Ксантакі вважає, що російські і білоруські спортсмени, які порушили «Олімпійське перемиря», мають повернутися на Олімпійські ігри в Парижі-2024 року. Вона переконана, що мають право змагатися навіть ті спортсмени, які могли брати безпосередню участь у вторгненні в Україну.

За словами доповідачки ООН, від змагань варто відсторонити лише тих спортсменів, чиї злочини буде реально доведено.

«Минулого тижня я зустрілася зі 188 спортсменами з усього світу. Усі виступаючі визнали, що виключення російських спортсменів зі спорту піднімає важливі питання. Усі асоціації Глобального Півдня, які виступали, сказали, що російським спортсменам слід дозволити змагатись як нейтральним спортсменам без гімну, без прапора, без національних ознак. Будь-який російський спортсмен, який брав участь у жорстоких злочинах, буде виключений, але будь-який спортсмен не буде дискримінований на основі своєї національності. Напевно хороший компроміс?

У додатковому положенні йдеться про те, що «буде виключено будь-якого спортсмена, проти якого висунуто серйозні та обґрунтовані звинувачення у вчиненні злочинів проти людяності, військових злочинів, геноциду та/або пропаганди». І це буде реалізовано. Для всіх, в тому числі російських спортсменів. Прийнято?», – написала Ксантакі.

В коментарях до допису доповідачки ООН розгорнулась дискусія, до якої долучився український скелетоніст Владислав Гераскевич.

«А якщо російські і білоруські спортсмени охоче і радо йдуть воювати, то чи варто їх відсторонювати?», – запитав Гераскевич, а доповідачка відповіла: «Ні. Їх слід відсторонити, якщо вони скоїли злочини проти людяності, військові злочини, геноцид або пропаганду війни».

Доповідачка ООН вочевидь не розуміє відповідальності спортсменів рашистів у війні Росії проти України.

«Якщо вони перебувають в армії загарбників, перебувають на передовій і беруть участь у бойових діях, чи варто їм все одно дозволяти змагатися? Отже, вони не повинні нести відповідальність за цю війну, так?», – навів уточнююче питання український скелетоніст.

«Ні. Чоловіки в усьому світі мобілізуються для участі у війнах. Ми не можемо притягнути до відповідальності всіх людей, які беруть участь у незаконних війнах їхніх держав, які виконують накази. Ми повинні притягувати до відповідальності тих, хто здійснює злочини», – відповіла грецька правниця Александра Ксантакі.

Водночас триразовий олімпійський чемпіон з санного спорту Фелікс Лох поцікавився у Ксантакі, «Як можна реально гарантувати, що так званих нейтральних спортсменів не використовують у пропагандистських цілях?»

На це Ксантакі відповіла, що «Чи не здається вам, що всіх спортсменів авторитарних режимів так використовують? Чому діяти лише проти росіян?», – виправдовує дії рашистів Александра Ксантакі.

Як повідомляв Львівський портал раніше, незважаючи на початок війни Росії проти України, чим РФ та Білорусь порушили «Олімпійське перемир’я», Міжнародний олімпійський комітет (МОК) виступив за допуск російських і білоруських спортсменів до участі в змаганнях, що проводяться в Азії. Таке рішення прийнято на пропозицію Олімпійської ради Азії.

Водночас Європарламент засудив рішення МОК про допуск російських спортсменів до Олімпіади.

У лютому група щонайменше з 35 країн, зокрема США, Німеччина, Франція, Велика Британія і Японія, заявили що вимагатимуть відсторонення спортсменів з РФ та Білорусі від участі в Олімпійських іграх 2024 року.

Базу російських спортсменів, які підтримали повномасштабний напад РФ на Україну можна переглянути тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *