ОСТАННІ НОВИНИ

Україна бойкотуватиме змагання, де будуть представлені атлети з Росії і Бірорусі

Андрій Котенський

|

Українським спортсменам не можна буде змагатися на турнірах, де будуть представлені атлети з Росії чи Білорусі. Відповідне рішення ухвалене Кабінетом Міністрів України. Про це повідомив Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов в ефірі телемарафону Єдині Новини, передає Суспільне спорт.

Протокольне рішення, яке ухвалив Уряд України, було подане за пропозицією Міністра молоді та спорту України, а також президента НОК України Вадима Гутцайта. Це рішення поширюється на усі змагання, включно з відбірковими стартами на Олімпіаду-2024. На сайті Уряду України це «протокольне рішення» ще не опубліковане, як саме воно діятиме – невідомо.

«На засіданні Уряду ухвалене протокольне рішення за пропозицією колеги Гутцайта про те, що ми беремо участь у відбіркових змаганнях [на Олімпіаду-2024] тільки там, де нема росіян. Відповідно, участь поза межами цих критеріїв може бути підставою для позбавлення федерацій статусу національної», – заявив Немчінов.

Це рішення – відповідь Уряду України на оновлені рекомендації МОК щодо участі в змаганнях атлетів з Росії та Білорусі. Згідно з рішенням Виконкому МОК, федераціям рекомендовано повертати атлетів з Росії та Білорусі у нейтральному статусі. Однак лише в індивідуальних змаганнях, не в командних стартах.

Детального пояснення, як саме діятиме рішення Уряду України, немає. На одному й тому ж старті можуть проходити змаганнях в особистих та командних стартах – невідомо, чи поширюватиметься заборона на увесь турнір.

Також Олег Немчінов додав, що спортсменам потрібно думати не про кар’єру у контексті бойкоту змагань, а про збережене життя.

«Що робити самим спортсменам? Знаєте, я нікому не побажаю… Учора був на черговому похороні свого доброго знайомого, який віддав понад 20 років легкій атлетиці, і загинув на Харківському напрямку. І в якого залишилося троє дітей. Він добровільно пішов на другу війну. І прослужив він не на кухні, якщо можна так сказати. Тобто він був у бойових підрозділах. Так от я хочу сказати нашим колегам-спортсменам, які переживають, що через заходи МОК та допущення росіян чи білорусів до змагань, а відповідно українці не зможуть взяти участь, що поламається кар’єра чи щось інше. Зате залишиться життя ваше і ваших дітей», – резюмував Немчінов.

Як повідомляв Львівський портал раніше, незважаючи на початок війни Росії проти України, чим РФ та Білорусь порушили «Олімпійське перемир’я», Міжнародний олімпійський комітет (МОК) виступив за допуск російських і білоруських спортсменів до участі в змаганнях, що проводяться в Азії. Таке рішення прийнято на пропозицію Олімпійської ради Азії.

Водночас Європарламент засудив рішення МОК про допуск російських спортсменів до Олімпіади.

Спеціальна доповідачка ООН та експертка в галузі культурних прав та сучасних форм расової дискримінації та ксенофобії Александра Ксантакі заявила, що російські і білоруські спортсмени, які порушили «Олімпійське перемиря», мають повернутися на Олімпійські ігри в Парижі-2024 року. Вона переконана, що мають право змагатися навіть ті спортсмени, які могли брати безпосередню участь у вторгненні в Україну.

У лютому група щонайменше з 35 країн, зокрема США, Німеччина, Франція, Велика Британія і Японія, заявили що вимагатимуть відсторонення спортсменів з РФ та Білорусі від участі в Олімпійських іграх 2024 року.

Базу російських спортсменів, які підтримали повномасштабний напад РФ на Україну можна переглянути тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *