ОСТАННІ НОВИНИ

Шольц закликає до конкретних гарантій безпеки для України

Андрій Котенський

|

Канцлер ФРН упевнений, що у планах Путіна – захоплення сусідніх територій. Тому необхідно вести конкретну розмову щодо гарантій безпеки для України. Про це він заявив на урядовій пресконференції та додав, що Берлін уже давно спілкується про це зі своїми найважливішими союзниками, пише DW.

За словами Шольца, йдеться і про те, щоб бути готовими забезпечити безпеку тоді, коли війна Росії проти України вже закінчиться.

Канцлер ФРН також наголосив, що не може бути мови про те, щоб «якимось чином заморозити війну і узаконити російський загарбницький набіг», як закликають деякі сторони.

Війну Росії проти України Шольц назвав поворотним моментом.

Він також наголосив, що кордони не повинні пересуватися із застосуванням сили, втім президент Росії прагне цього.

«Російський президент явно хоче поглинути деякі сусідні території: він має такий план щодо України, і, абсолютно очевидно, це також його план щодо Білорусі», – упевнений глава німецького уряду.

«Ось чому так важливо, щоб ми підтримували Україну, ось чому так важливо, щоб у нас була дуже конкретна розмова про гарантії безпеки. І саме тому важливо чітко заявити, що ми підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно, і що ми не погодимося на нав’язаний мир. Росія має вивести війська», – додав Шольц.

Шольц запевнив, що Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну доти, доки це необхідно, доки Україна змушена захищатися. Як приклад підтримки з боку Берліна він навів рішення про ремонт озброєнь, що поставляються Києву і зазнають ушкоджень на полі бою, зокрема, про створення ремонтних центрів у Румунії, Словаччині та Польщі.

Як відомо, Україна очікує, що на саміті у Вільнюсі НАТО внесе ясність щодо її перспектив стати членом Альянсу. Вільнюський саміт 2023 року – майбутній саміт НАТО, який заплановано на 11-12 липня у столиці Литви.

Президент Володимир Зеленський висловлював думку, що на вільнюському саміті НАТО 11-12 липня Україну варто було б запросити до Альянсу. Він пропонував, аби Україна інтегрувалась за пришвидшеною процедурою, як це відбувається зі Швецією й Фінляндією.

За даними західних ЗМІ досі було відомо, що всі члени НАТО схильні до того, аби не надавати Україні запрошення на вступ під час цього саміту. Втім дискусії тривають, адже члени Північноатлантичного альянсу мають різні погляди на конкретні кроки задля інтеграції України.

Зі свого боку генсек НАТО Єнс Столтенберг каже, що Україна вступить у НАТО, але після завершення війни з Росією. На це президент Зеленський відповів: Україна розуміє, що її не візьмуть до НАТО, допоки йде війна. Але до моменту повноцінної інтеграції в Альянс країні потрібні дієві гарантії безпеки.

Крім того, президент Зеленський заявив, що не бачить сенсу брати участь у саміті НАТО у Вільнюсі, якщо там Україна не отримає конкретних сигналів щодо того, коли вона може приєднатися до Альянсу.

10 червня у Міноборони висловили думку, що на саміті у Вільнюсі Україна таки отримає алгоритм дій щодо вступу до НАТО.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *