ОСТАННІ НОВИНИ

Україна відіграє роль східного флангу НАТО, – Резніков

Андрій Котенський

|

Україна очікує, що на саміті у Вільнюсі НАТО внесе ясність щодо її перспектив стати членом Альянсу. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков передає «Голос Америки».

За словами міністра Україна вже фактично відіграє роль східного флангу НАТО, захищаючи «демократичну, цивілізовану Європу від варварської Росії», а відтак очікує, що під час саміту НАТО у Вільнюсі блок зробить ясність у тому, коли і яким чином Україна зможе стати повноправним членом Альянсу.

За твердженням Резнікова, захист Європи для України – «не просто абстрактне поняття».

«Ми вже досягли вражаючих результатів у боротьбі з Росією завдяки нашій роботі з країнами-членами Альянсу. Ми вже зібрали неймовірно різноманітний арсенал озброєння та спорядження. Ми побудували логістичні маршрути з країн НАТО до нас, які є логістичними маршрутами безпрецедентної складності, організували програми навчання в країнах НАТО… Ми зміцнюватимемо таку співпрацю і надалі», – сказав Резніков.

Міністр оборони України наголосив, що тепер «вся країна чекає на ясність: коли і як ми станемо повноправним членом Альянсу».

За його словами, Міноборони та ЗСУ зараз прагнуть «добитися максимальної оперативної сумісності з країнами НАТО для наших Збройних сил, для наших Сил безпеки та оборони за рахунок впровадження стандартів НАТО».

«Наша мета – виконати все, що перебуває у компетенції Міноборони та ЗСУ, вибудувати всі практичні речі до такого ступеня, щоб у Вільнюсі було максимально звільнено простір для ухвалення необхідних політичних рішень на рівні керівників держав», – резюмував Резніков, який у четвер візьме участь на офіційному засіданні комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони.

Довідково. Вільнюський саміт 2023 року – майбутній саміт НАТО, який заплановано на 11-12 липня у столиці Литви.

Передісторія

Президент Володимир Зеленський висловлював думку, що на вільнюському саміті НАТО 11-12 липня Україну варто було б запросити до Альянсу. Він пропонував, аби Україна інтегрувалась за пришвидшеною процедурою, як це відбувається зі Швецією й Фінляндією.

За даними західних ЗМІ досі було відомо, що всі члени НАТО схильні до того, аби не надавати Україні запрошення на вступ під час цього саміту. Втім дискусії тривають, адже члени Північноатлантичного альянсу мають різні погляди на конкретні кроки задля інтеграції України.

Зі свого боку генсек НАТО Єнс Столтенберг каже, що Україна вступить у НАТО, але після завершення війни з Росією. На це президент Зеленський відповів: Україна розуміє, що її не візьмуть до НАТО, допоки йде війна. Але до моменту повноцінної інтеграції в Альянс країні потрібні дієві гарантії безпеки.

Крім того, президент Зеленський заявив, що не бачить сенсу брати участь у саміті НАТО у Вільнюсі, якщо там Україна не отримає конкретних сигналів щодо того, коли вона може приєднатися до Альянсу.

10 червня у Міноборони висловили думку, що на саміті у Вільнюсі Україна таки отримає алгоритм дій щодо вступу до НАТО.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *