ОСТАННІ НОВИНИ

РФ довго готувала теракт на Каховській ГЕС, – ГУР

|

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов заявив, що причетність РФ до підриву Каховської ГЕС доводить низка публічної інформації і цей теракт готувався протягом довгого часу. Про це повідомили у пресслужбі ГУР.

«Навіть якщо ми подивимося на хронологію реакцій пропагандистів, «офіційних осіб» рашистського режиму щодо сьогоднішніх подій, – там видно: спочатку нічого не відбувається, потім – відбувається, але частково, а потім – винна Україна, але вони окупанти дуже тішаться, що острови, на яких нібито базувалися наші захисники, затоплено», – зазначив Юсов.

Він також акцентував на хаотичність реакцій російської пропаганди та наголосив, що,  зважаючи на інженерні особливості споруди, ні в кого, крім росіян, не було фізичної можливості та засобів, аби здійснити такий масштабний підрив.

«Україна інформувала публічно, а також і партнерів іншими каналами про те, що готується мінування і можливий підрив. Це не спонтанний акт, це теракт, який готувався дуже довго», – підсумував Юсов.

Як повідомляв Львівський портал, уночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховського водосховища, невдовзі воно пішло повністю під воду.

За даними ОВА, у критичній зоні опинились близько 16 тисяч людей, розпочато евакуацію.

Станом на ранок 7 червня на правобережній Херсонщини унаслідок підриву Каховської ГЕС затопило 1 852 будинки.

В «Укргідроенерго» вже заявили, що окупанти повністю зруйнували Каховську ГЕС і вона відновленню не підлягає. А в «Енергоатомі» наголосили, що підрив може мати негативні наслідки для ЗАЕС, адже вода з Каховського водосховища необхідна для охолодження реакторів.

Українські правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид і порушення законів війни.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Каховську ГЕС, за попередніми даними, підірвали бійці 205 мотострілецької бригади ЗС РФ. Таку ж думку висловили й українські партизани, втім уточнили, що йдеться саме про її 1 батальйон.

Українська розвідка каже, що російські окупанти у паніці підірвали дамбу, бажаючи таким чином ускладнити наступальні дії українських військових.

Сам Кремль все офіційно заперечує, а натомість звинувачує у підриві дамби Київ, бо нібито «українська армія не має успіхів під час наступу».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *