ОСТАННІ НОВИНИ

Унаслідок підриву ГЕС на Херсонщині затопило майже 2 тис. будинків

Анастасія Диняк

|

Станом на ранок 7 червня на правобережній Херсонщини унаслідок підриву Каховської ГЕС затопило 1 852 будинки. Про це повідомив очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

«Інтенсивність підтоплення зменшується. Однак через значні руйнування дамби вода ще прибуватиме. За нашими прогнозами рівень води збільшиться ще в районі метра протягом наступних 20 годин. Цієї ночі почало підтоплювати Білозерську громаду, до якої вода вчора ще не дісталась», – йдеться у повідомленні.

Прокудін зазначив, що станом на ранок 7 червня затоплено 1 852 будинки на правобережній Херсонщині. Вночі по допомогу звернулись 13 людей, зокрема п’ятеро мешканців лівобережжя.

Вже вдалося евакуювати 1 457 людей. З мікрорайноу Корабел вивезли 1 286 людей.

Президент Володимир Зеленський заявив, що російські терористи вкотре довели, що вони є загрозою для всього живого, свідомо знищивши одне з найбільших водосховищ України.

«Щонайменше 100 тисяч людей жили в цих районах до російського вторгнення. Принаймні десятки тисяч досі там. Сотні тисяч людей залишилися без нормального доступу до питної води. Наші служби, усі, хто може дати людям порятунок, уже залучені. Але ми можемо допомогти тільки на підконтрольній Україні території. На окупованій Росією частині окупанти навіть не намагаються допомогти людям», – зазначив президент.

Як повідомляв Львівський портал, уночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховського водосховища, невдовзі воно пішло повністю під воду.

За даними ОВА, у критичній зоні опинились близько 16 тисяч людей, розпочато евакуацію.

В «Укргідроенерго» вже заявили, що окупанти повністю зруйнували Каховську ГЕС і вона відновленню не підлягає. А в «Енергоатомі» наголосили, що підрив може мати негативні наслідки для ЗАЕС, адже вода з Каховського водосховища необхідна для охолодження реакторів.

Українські правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид і порушення законів війни.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Каховську ГЕС, за попередніми даними, підірвали бійці 205 мотострілецької бригади ЗС РФ. Таку ж думку висловили й українські партизани, втім уточнили, що йдеться саме про її 1 батальйон.

Українська розвідка каже, що російські окупанти у паніці підірвали дамбу, бажаючи таким чином ускладнити наступальні дії українських військових.

Сам Кремль все офіційно заперечує, а натомість звинувачує у підриві дамби Київ, бо нібито «українська армія не має успіхів під час наступу».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *