ОСТАННІ НОВИНИ

Підрив ГЕС: на Львівщину приїхали перші евакуйовані з Херсонщини

Ольга Денисяка

|

Вночі 7 червня на Львівщину прибули перші люди, які евакуювалися з Херсонської області через підрив Каховської ГЕС. Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Козицький зазначив, що херсонці приїхали власним транспортом. Потребували лише консультативної допомоги. Масової евакуації у Львіську область наразі нема.

«За розвитком ситуації у Херсонській області стежать на всіх рівнях. Якщо буде потреба, ми надамо прихисток всім, хто евакуюється у Львівську область.  Волонтери Медико-психологічної допомоги на Головному залізничному вокзалі Львова, фахівці Консультативно-координаційні центри , які ми розгорнули у всіх районах області, та прихистки напоготові», – повідомив голова ОВА.

Якщо ви прибули на Львівщину і потребуєте допомоги, телефонуйте на Гарячу лінію нашої області за номером 112, там вам нададуть усю необхідну інформацію. Для отримання гуманітарної, фінансової, юридичної чи психологічної допомоги, скерування на проживання, заповнюйте анкету за цим посиланням.

Нагадаємо, уночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховського водосховища, невдовзі воно пішло повністю під воду. У зоні затоплення опинились близько 80 населених пунктів, розпочато евакуацію. Крім того, під час теракту у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн нафтопродуктів, які понесло течією у Чорне море.

Станом на ранок 7 червня на правобережній Херсонщині затопило 1 852 будинки.

В «Укргідроенерго» вже заявили, що зруйнована Каховська ГЕС відновленню не підлягає. А в «Енергоатомі» наголосили, що підрив може мати негативні наслідки для ЗАЕС, адже вода з Каховського водосховища необхідна для охолодження реакторів.

Українські правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид і порушення законів війни.

Президент Володимир Зеленський каже, що росіяни спеціально підірвали дамбу, щоб використати це як зброю проти України. При цьому він переконаний, що після знищення критично важливого для Криму Каховського водосховища окупанти будуть змушені втікати з території анексованого півострова.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Каховську ГЕС, за попередніми даними, підірвали бійці 205 мотострілецької бригади ЗС РФ. Таку ж думку висловили й українські партизани, втім уточнили, що йдеться саме про її 1 батальйон.

Українська розвідка каже, що російські окупанти у паніці підірвали дамбу, бажаючи таким чином ускладнити наступальні дії українських військових.

Сам Кремль все офіційно заперечує, а натомість звинувачує у підриві дамби Київ, бо нібито «українська армія не має успіхів під час наступу».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *