ОСТАННІ НОВИНИ

Україна та РФ не підтримали план МАГАТЕ про захист ЗАЕС

Анастасія Диняк

|

Україна закликала додати ще два принципи захисту захопленої росіянами ЗАЕС до тих, що раніше запропонував голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Натомість Росія не погодились дотримуватись усіх п’яти принципів. Про це пише Reuters.

Так, попри заяви Росії про «захист» електростанції, вона не взяла на себе чітких зобов’язань дотримуватися п’яти принципів, запропонованих Гроссі.

«Пропозиції пана Гроссі щодо забезпечення безпеки Запорізької АЕС узгоджуються з тими заходами, які ми вже тривалий час реалізуємо», – заявив посол РФ в ООН Василь Небензя.

Посол України при ООН Сергій Кислиця заявив, що ці принципи потрібно доповнити вимогою повної демілітаризацією та деокупацією ЗАЕС.

Нагадаємо, Рафаель Гроссі на засіданні Ради безпеки ООН у вівторок представив оновлений план забезпечення безпеки Запорізької атомної електростанції.

За його словами, план є набором принципів, які він узгоджував під час численних зустрічей із керівництвом України та Росії після свого візиту на ЗАЕС у вересні 2022 року. Ознайомитися з принципами можна за посиланням.

Передісторія

Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Її російські окупанти захопили ще на початку березня 2022 року. Відтоді об’єкт перебуває виключно під контролем військ РФ.

Рашисти неодноразово обстрілювати територію АЕС, виникала загроза викиду радіоактивних речовин, а в енергоблоки вони звозили свою військову техніку та боєприпаси, що було фактичним мінуванням.

Також керівництво збройних сил Росії відверто шантажувало Україну і світ підривом Запорізької АЕС, а потім – зупиненням роботи станції.

На початку жовтня 2022-го президент РФ Владімір Путін привласнив ЗАЕС. У «Енергоатомі» назвали цей указ російського диктатора «нікчемним, абсурдним та неадекватним», як решту заяв щодо станції.

Додамо, що за підрахунками «Енергоатома» станом на кінець 2022 року збитки від окупації росіянами ЗАЕС перевалили за 28 млрд грн.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *