ОСТАННІ НОВИНИ

Гендиректор МАГАТЕ представив в ООН план захисту окупованої ЗАЕС

|

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі на засіданні Ради безпеки ООН у вівторок представив оновлений план забезпечення безпеки Запорізької атомної електростанції. Про це повідомляє  Європейська правда.

Як оголосив гендиректор МАГАТЕ, план є набором принципів, які він узгоджував під час численних зустрічей із керівництвом України та Росії після свого візиту на ЗАЕС у вересні 2022 року.

«В результаті цих інтенсивних консультацій я визначив такі конкретні принципи, які допоможуть забезпечити ядерну та фізичну ядерну безпеку на ЗАЕС, щоб запобігти ядерній аварії та забезпечити недоторканність станції. Я вважаю ці зобов’язання важливими для уникнення небезпеки катастрофічного інциденту», – підкреслив Гроссі.

Оголошений ним план складається з п’яти принципів:

 1 Не можна здійснювати жодних атак з боку ЗАЕС або щодо неї, зокрема спрямованих на сховище відпрацьованого ядерного палива реакторів, іншу критичну інфраструктуру або персонал.

 2 ЗАЕС не повинна використовуватися як сховище або база для зберігання важкого озброєння, наприклад реактивних систем залпового вогню, артилерійських систем і боєприпасів, а також танків або військовослужбовців.

 3 Не можна піддавати ризику електропостачання ЗАЕС.

 4 Усі споруди, системи й компоненти, необхідні для безпечної і надійної роботи ЗАЕС, повинні бути захищені від нападів або актів саботажу.

 5 Не слід вживати жодних заходів, що підривають ці принципи.

Стежити за дотриманням цих принципів мають експерти МАГАТЕ, які працюють безпосередньо на ЗАЕС, після чого вони доповідатимуть керівнику організації, а він уже публічно повідомить про будь-яке порушення згаданих принципів.

«Я урочисто прошу обидві сторони (Україну та Росію – ред.) дотримуватися цих принципів», – наголосив Гроссі.

Передісторія

Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Її російські окупанти захопили ще на початку березня 2022 року. Відтоді об’єкт перебуває виключно під контролем військ РФ.

Рашисти неодноразово обстрілювати територію АЕС, виникала загроза викиду радіоактивних речовин, а в енергоблоки вони звозили свою військову техніку та боєприпаси, що було фактичним мінуванням.

Також керівництво збройних сил Росії відверто шантажувало Україну і світ підривом Запорізької АЕС, а потім – зупиненням роботи станції.

На початку жовтня 2022-го президент РФ Владімір Путін привласнив ЗАЕС. У «Енергоатомі» назвали цей указ російського диктатора «нікчемним, абсурдним та неадекватним», як решту заяв щодо станції.

Додамо, що за підрахунками «Енергоатома» станом на кінець 2022 року збитки від окупації росіянами ЗАЕС перевалили за 28 млрд грн.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *