ОСТАННІ НОВИНИ

Україна перехопила тактичну ініціативу в районі Бахмута, – ISW

Андрій Котенський

|

Українські війська перехопили тактичну ініціативу та досягли тактично значних успіхів в районі Бахмута у ході контрнаступальних операцій 18 травня, йдеться у звіті Інституту вивчення війни ISW, повідомляє Українська правда.

В інституті заявили, що відповідні операції українських сил є продовженням локальних контрнаступів, які вони проводять вже кілька днів, але не є початком нової великої операції.

Аналітики відзначили, що кілька російських воєнкорів стверджують, що українські сили прорвалися через російські лінії оборони на південь і південний захід від Іванівського (6 км на захід від Бахмута) і на північний захід від Кліщіївки (6 км на південний захід від Бахмута).

Воєнкори також стверджують, що російські сили відступили з позицій на північ від Сакко і Ванцетті (15 км на північ від Бахмута) на позиції на південь від цього села, але українські війська в це село ще не входили, йдеться у звіті ISW.

В інституті нагадали, що засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин звинуватив російські війська, що вони здали 570 метрів території на північ від Бахмута.

В ISW відзначили, що заяви Пригожина відповідають заявам заступника міністра оборони України Ганни Маляр про те, що українські війська просунулися на 500 метрів на північ від Бахмута і на 1000 метрів на південь від Бахмута.

Крім того, уточнили аналітики, речник Східних сил полковник Сергій Череватий заявив, що за 18 травня українські війська просунулися на 1700 метрів, а 3-я окрема штурмова бригада повідомила, що контратаки її бійців розширили український виступ в районі Бахмута до 2000 метрів в ширину і 700 метрів в глибину.

«Обмежений характер наступальних операцій “Вагнера” в Бахмуті порівняно з локальними українськими контратаками підкреслює втрату російської ініціативи в цьому районі», – заявили в інституті.

Як писав Львівський портал" href="https://portal.lviv.ua/">Львівський портал, ще на початку травня командувач Сухопутних військ Олександр Сирський повідомляв про контратаки українських захисників у Бахмуті. Після них ворог утік із деяких позицій у місті.

За його даними, лише 17 травня Сили оборони просунулися на від 150 до 1700 метрів на бахмутському напрямку.

Сили оборони продовжили контрудари у Бахмуті і 10 травня стало відомо, що окупантам у місті довелося відступати на 2 км на деяких ділянках. Станом на 13 травня на деяких ділянках Бахмутського фронту ЗСУ просувалися вперед, 14 травня наші бійці захопили більше десяти ворожих позицій на околицях Бахмута та зачистили значну площу лісового масиву в районі Іванівського.

13-14 травня у Бахмуті також ліквідували двох російських полковників. 15 травня генерал-полковник Сирський відзначив, що ЗСУ рухаються вперед у районі Бахмута попри те, що сили окупантів переважають. За його словами, просування на цьому напрямку є першим частковим успіхом українських військових у межах наступальних дій.

18 травня третя ОШБ прорвалась на західних околицях Бахмута.

Експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) кажуть, що, незважаючи на обмежені українські контратаки, війська РФ все-таки втрачають ініціативу в районі Бахмута.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *