ОСТАННІ НОВИНИ

Росіяни втрачають ініціативу в районі Бахмута, – ISW

Наталя Дуляба

|

Експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) кажуть, що, незважаючи на обмежені українські контратаки, війська РФ все-таки втрачають ініціативу в районі Бахмута. Про це пише Українська правда.

У звіті ISW йдеться, що російські та українські офіційні особи визнали продовження обмежених українських контратак під Бахмутом 17 травня.

Зокрема, заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що українські війська просуваються на невстановлених напрямках на флангах Бахмута. У свою чергу речник Східного угруповання Сергій Череватий заявив, що захисники за минулу добу просунулися до 500 м на Бахмутському напрямку і продовжують наступати на фланги росіян.

Зі свого боку Міноборони РФ заявило, що російські повітряно-десантні війська досягли незначного просування, але визнало продовження українських контратак на флангах Бахмута в районі Богданівки (5 км на північний захід від Бахмута) та Іванівського (6 км на захід від Бахмута).

Засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин заперечив заяву Міноборони про територіальні здобутки і розкритикував відомство за неправдиве представлення відступу як захоплення нових позицій.

«Один із відомих мілітарних блогерів поскаржився, що російські війська тепер повинні реагувати на українські дії, маючи на увазі, що російські війська втрачають ініціативу в районі Бахмута, незважаючи на обмежений характер українських контратак у цьому районі», – кажуть в Інституті вивчення війни.

Як писав Львівський портал, ще на початку травня командувач Сухопутних військ Олександр Сирський повідомляв про контратаки українських захисників у Бахмуті. Після них ворог утік із деяких позицій у місті.

Сили оборони продовжили контрудари у Бахмуті і 10 травня стало відомо, що окупантам у місті довелося відступати на 2 км на деяких ділянках. Станом на 13 травня на деяких ділянках Бахмутського фронту ЗСУ просувалися вперед, 14 травня наші бійці захопили більше десяти ворожих позицій на околицях Бахмута та зачистили значну площу лісового масиву в районі Іванівського.

13-14 травня у Бахмуті також ліквідували двох російських полковників. 15 травня генерал-полковник Сирський відзначив, що ЗСУ рухаються вперед у районі Бахмута попри те, що сили окупантів переважають. За його словами, просування на цьому напрямку є першим частковим успіхом українських військових у межах наступальних дій.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *