ОСТАННІ НОВИНИ

ЗСУ за кілька днів звільнили 20 кв км під Бахмутом, – Маляр

Ольга Денисяка

|

Збройні сили України впродовж кількох днів звільнили 20 кв км у передмісті Бахмута. Водночас російські окупанти просуваються у самому місті і підтягують підрозділи професійних десантників. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«Інформацію про хід бойових дій слід розглядати в комплексі всіх заходів оборонної операції і не виривати з контексту подій. Приміром, протягом декількох днів наші війська звільнили від ворога на півночі та півдні передмістя Бахмута близько 20 квадратних кілометрів. Водночас, ворог дещо просувається в самому Бахмуті, вщент знищуючи місто артилерією. Крім того, ворог підтягує підрозділи професійних десантників. Тривають важкі бої з різним результатом», – заявила Маляр.

Заступниця міністра оборони запевняє, що в ситуації, яка склалась, «наші війська роблять максимум і навіть більше». Вона нагадала, що війська РФ мають перевагу в кількості людей та зброї, але завдяки діям ЗСУ окупанти ще з літа не можуть захопити місто.

«Те, що оборона Бахмута триває стільки місяців та ще й на певних ділянках є просування – це надзусилля наших бійців та високий рівень фаховості командування обороною. Я нагадаю, що ворог має перевагу у кількості людей та озброєння. Разом з тим, завдяки діям наших військових, ще з минулого літа не може реалізувати свої плани на Бахмутському напрямку», – наголосила Ганна Маляр.

Нагадаємо, ще на початку травня командувач Сухопутних військ Олександр Сирський повідомляв про контратаки українських захисників у Бахмуті. Після них ворог утік із деяких позицій у місті.

Сили оборони продовжили контрудари у Бахмуті і 10 травня стало відомо, що окупантам у місті довелося відступати на 2 км на деяких ділянках. Станом на 13 травня на деяких ділянках Бахмутського фронту ЗСУ просувалися вперед, 14 травня наші бійці захопили більше десяти ворожих позицій на околицях Бахмута та зачистили значну площу лісового масиву в районі Іванівського.

13-14 травня у Бахмуті також ліквідували двох російських полковників.

Тим часом самі рашисти виправдовують свої невдачі у Бахмуті браком боєприпасів, хоча це, як стверджують в Міноборони України, неправда. Ще напередодні 9 травня росіяни перегрупувались тут і посилили обстріли, бажаючи остаточно захопити місто до сакральної дати.

Перед самим 9 травня рашисти обстріляли Бахмут ще й  забороненими фосфорними боєприпасами.

Станом на 15 травня зазначалося, що просування на Бахмутському напрямку є першим частковим успіхом українських військових у межах наступальних дій на окупантів, сили яких є значно більшими.

Передісторія

Інтенсивні бойові дії у Бахмуті тривають вже більше дев’яти місяців поспіль. Це місто є одним із епіцентрів найінтенсивніших бойових дій на всьому фронті.

На початку квітня росіяни в Бахмуті перейшли до тактики випаленої землі, яку активно застосовували у Сирії. Незважаючи на перетворення міста у руїни, Україна все ще контролює ситуацію.

Хоча у Міноборони визнавали: саме завдяки сирійській тактиці рашистам вдається, хоч і повільно, але все ж таки просуватись у Бахмуті. Це відбувається тому, що українським військовим стає практично неможливо тримати оборонні позиції на території, де практично зруйновані всі будівлі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *