В Міноборони розповіли, чому окупантам вдається просуватись у Бахмуті

Наталя Дуляба

|

Хоч і повільно, але російським окупантам таки вдається поступово просуватись у Бахмуті. Це їм вдається завдяки застосуванню сирійської тактики «випаленої землі», адже на території, де практично зруйновані всі будівлі, неможливо утримувати оборонні позиції. Про це 19 квітня в ефірі національного телемарафону розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«Окупанти програють у вуличних боях, тому вдалися до своєї сирійської тактики, стираючи з землі всі будівлі. Тож у такому стані дуже складно утримувати позиції, я б скала, що це практично неможливо. Тому так, на певних ділянках справді є незначне просування ворога. Але треба сказати, що оборона Бахмута є дуже важливою у контексті руху противника углиб території, ЗСУ зі серпня не дають йому цього зробити», – сказала посадовиця.

За її словами, на захоплення Бахмута РФ кинула свої основні професійні підрозділи, серед яких десантно-штурмові війська та спецпризначенці, а також «вагнерівців». Крім того, окупантам постачають зброю і техніку. Всю цю силу доводиться стримувати українським захисникам. Втім Ганна Маляр наголосила, що втрати України у боях за Бахмут є суттєво менші від російських.

«Мабуть, для росіян Бахмут – це одна з найдорожчих операцій (у сенсі втрат живої сили, – ред.). Також уже витрачена значна кількість техніки і зброї. Їхні втрати там у декілька разів більші від наших. Це війна, ми повинні бути реалістами і, на жаль, ціна нашої свободи й незалежності – це життя наших героїв. Але професійність, із якою в Бахмуті діє командування, його планування призводить до того, що в нас є мінімальні втрати, які можуть бути у таких боях. Тому, звісно, знищення ворога у Бахмуті – це величезна і дуже важлива робота, яку роблять наші Збройні Сили», – відзначила заступниця міністра оборони України.

Нагадаємо, нещодавно британська розвідка заявляла, що армія РФ покращила взаємодію з «вагнерівцями», тож наступ на Бахмут може знову активізуватись.

Разом із тим інтенсивні бойові дії у Бахмуті тривають вже дев’ять місяців поспіль. Наприкінці березня Генштаб заявив, що потенціал окупантів на Бахмутському напрямку потроху падає, але рашисти натомість почали наступати на Авдіївку і Мар’їнку. Незважаючи на це, ситуація у Бахмуті досі є надскладною, місто є одним із епіцентрів найінтенсивніших бойових дій.

На початку квітня командувач Сухопутних військ Олександр Сирський відзначив, що в Бахмуті росіяни перейшли до тактики випаленої землі, яку активно застосовували у Сирії. Незважаючи на перетворення міста у руїни, Україна все ще контролює ситуацію.

При цьому генерал Сирський вважає, що ЗСУ рано чи пізно скористаються тим, що ворог видихається саме на цій ділянці фронту.

Президент Володимир Зеленський каже, що рішення про відхід Сил оборони з Бахмута може бути ухвалено при загрозі великих втрат особового складу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *