ОСТАННІ НОВИНИ

У власність держави вже повернули третину будівель Києво-Печерської лаври

Андрій Котенський

|

Лише за останні два дні Комісія передала у користування Заповідника 16 корпусів-пам’яток як Національного, так і місцевого значення Києво-Печерської лаври. У підсумку проведеної роботи за квітень у користування держави було повернуто третину від всієї кількості майна, що перебували в безоплатному користуванні УПЦ Московського патріархату. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

За його словами, ссеред пам’яток, в яких було проведено огляд – Келії Гостинного двору, Будинок господарський, Лікарня гостинного двору з церквою Богородиці Всіх скорботних радість, Сторожка Гостинного двору, Галерея на Ближніх печерах, Дзвіниця на Ближніх печерах, Ротонда підпірної стіни Дебоскета, лікарня з церквою та інші.

Комісія МКІП в Лаврі продовжує свою роботу.

З чого все почалося?

2 грудня 2022 року Україна запровадила санкції проти Московського патріархату, через системну антиукраїнську діяльність УПЦ МП в Україні та пропагування так званого «рускава міра». Правоохоронцями було відкрито низку кримінальних проваджень.

Конституційний суд України також визнав конституційним закон «Про свободу совісті та релігійні організації», який передбачає обов’язкову згадку в назві УПЦ Московського патріархату приналежності до Російської православної церкви (РПЦ).

УПЦ Московського патріархату мала залишити Києво-Печерську лавру ще 29 березня 2023 року, але філія РПЦ не хоче віддавати української святині і обіцяє судитися.

Із 21 березня 2023 року попам Московського патріархату заборонили вхід до мощів Києво-Печерської лаври.

23 березня Московський патріархат пообіцяв захищати «свою» Києво-Печерську лавру.

29 березня 2023 року ПЦУ призначила нового намісника Києво-Печерської лаври.

30 березня комісія Мінкульту, яка має провести інвентаризацію в Києво-Печерській лаврі, не потрапила у перше приміщення, бо воно виявилось закритим. Згодом правоохоронці зупинили автомобіль, яким намагалися вивезти ікону з Києво-Печерської лаври.

Мінкульт також звернувся до поліції через те, що комісію з приймання-передачі державного майна національного заповідника «Києво-Печерська лавра» не впустили туди.

27 квітня 2023 року стало відомо, що УПЦ МП займалася самовільним будівництвом на території Лаври.

Кому належить Києво-Печерська лавра

Києво-Печерська лавра належить державі і українському народу, а не російській православній церкві (УПЦ МП). Найдревніший її монастир Києво-Печерської лаври заснований за київського князя із династії Рюриковичів Ярослава Мудрого ще в 1051 році. У середньовіччі храм був оплотом православ’я Русі – України, а не Московії (Росії).

5 січня 2023 року стало відомо, що Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври офіційно повернули у державне користування. Як відомо із 2016 року собор та церква були передані у почасове безоплатне користування Української Православної Церкви Московського патріархату, однак термін договору сплинув 31 грудня 2022 року. З цього приводу створили комісію, яка з 2 січня 2023 року займалася інвентаризацією майна, а також складанням акту технічного огляду двох будівель.

За підсумками роботи комісії був підписаний відповідний Акт про повернення будівель зі сторони УПЦ МП. Цікаво, що на останнє засідання комісії не з’явився митрополит Московського патріархату Павло, який мав підписати Акт про повернення. Утім його демарш законних дій комісії не є перешкодою для повернення державного майна.

Цікаво, що напередодні Нового року 78% українців висловились, що час вже розібратися із діяльністю московського патріархату в Україні.

Окрім того Московський патріархат планують виселити із Почаївської лаври на Тернопільщині.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *