ОСТАННІ НОВИНИ

Московський патріархат судиться і не хоче покидати київську Лавру

|

Українська православна церква Московського патріархату, що є частиною російської православної церкви, ченці і служителі якої повинні 29 березня залишити Києво-Печерську лавру, в суді оскаржують своє виселення, позов вже подано, повідомляє Українська правда.

За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, «до Господарського суду міста Києва 23 березня надійшла позовна заява Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври чоловічого монастиря Української Православної Церкви (МП) до Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра» про визнання недійсним правочину щодо односторонньої відмови від договору та застосування наслідків недійсності правочину».

Суддя, який мав розглядати справу, заявив про самовідвід. Тому справу передадуть уповноваженому працівнику Господарського суду Києва для вирішення питання про повторний автоматичний розподіл справи.

Намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Павло вважає, що він та духовенство УПЦ МП має право залишитись і не планує покидати Лавру до закінчення судового розгляду із заповідником «Києво-Печерська Лавра».

«Закон на нашому боці. Ми залишилось у Лаврі до закінчення судового розгляду. У нас довгостроковий контракт, який не можна розірвати під час воєнного часу. Нам запропонували «компроміс»: виїжджають з Лаври блаженнійший Онуфрій, семінарія, і я. Я сказав, що з хреста не сходять, з хреста знімають. Ми не потребуємо таких «компромісів». Вони хочуть забрати нашу Лавру, Почаївську, і перейти до жіночих манастирів», – каже митрополит Павло.

Сьогодні вранці прихильники УПЦ МП прийшли на прощальне богослужіння. На службу зібралося кілька сотень вірян, які стояли у храмі та на вулиці.

Під час проповіді Лебідь розповів, що 30 березня почнеться процес «передачі» Лаври державі.

Після служби Павла (Лебідя) провели до його резиденції, де він пересів у свій Mercedes та виїхав з монастиря.

Як відомо, УПЦ Московського патріархату має залишити Києво-Печерську лавру 29 березня 2023 року.

Із 21 березня 2023 року попам Московського патріархату заборонили вхід до мощів Києво-Печерської лаври.

23 березня Московський патріархат пообіцяв захищати «свою» Києво-Печерську лавру.

З чого все почалося?

2 грудня 2022 року Україна запровадила санкції проти Московського патріархату, через системну антиукраїнську діяльність УПЦ МП в Україні та пропагування так званого «рускава міра». Правоохоронцями було відкрито низку кримінальних проваджень.

Конституційний суд України також визнав конституційним закон «Про свободу совісті та релігійні організації», який передбачає обов’язкову згадку в назві УПЦ Московського патріархату приналежності до Російської православної церкви (РПЦ).

Кому належить Києво-Печерська лавра

Києво-Печерська лавра належить державі і українському народу, а не російській православній церкві (УПЦ МП). Найдревніший її монастир Києво-Печерської лаври заснований за київського князя із династії Рюриковичів Ярослава Мудрого ще в 1051 році. У середньовіччі храм був оплотом православ’я Русі – України, а не Московії (Росії).

5 січня 2023 року стало відомо, що Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври офіційно повернули у державне користування. Як відомо із 2016 року собор та церква були передані у почасове безоплатне користування Української Православної Церкви Московського патріархату, однак термін договору сплинув 31 грудня 2022 року. З цього приводу створили комісію, яка з 2 січня 2023 року займалася інвентаризацією майна, а також складанням акту технічного огляду двох будівель.

За підсумками роботи комісії був підписаний відповідний Акт про повернення будівель зі сторони УПЦ МП. Цікаво, що на останнє засідання комісії не з’явився митрополит Московського патріархату Павло, який мав підписати Акт про повернення. Утім його демарш законних дій комісії не є перешкодою для повернення державного майна.

Цікаво, що напередодні Нового року 78% українців висловились, що час вже розібратися із діяльністю московського патріархату в Україні.

Окрім того Московський патріархат планують виселити із Почаївської лаври на Тернопільщині.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *