ОСТАННІ НОВИНИ

Московський патріархат обіцяють виселити із Почаївської лаври на Тернопільщині

Андрій Котенський

|

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив про початок процесу повернення майна держави у Почаївській Успенській лаврі, що на Тернопільщині. Про це він сказав в ефірі національного телемарафону, передає Еспресо.Захід.

«Керівником Почаївської лаври подано позов до суду щодо того, щоб повернули церкву, з якою закінчився договір користування УПЦ (МП) на території лаври», – зазначив Ткаченко.

За його словами, священик, який керує в Почаївській лаврі, не допустив представників заповідника до церкви, у зв’язку з чим має відкритися кримінальне провадження щодо перешкоджання користування майном держави.

«Таким чином у Почаївській лаврі цей процес розпочався. Також будуть і деякі інші процеси стосовно інших установ, де припинили діяти договори оренди або користування відомими об’єктами, які належать до історичної спадщини України», – додав міністр.

Як відомо, 16 лютого, відбулося перше засідання робочої групи, яка вивчає правомірність використання комплексу споруд Почаївської Свято-Успенської лаври московським патріархатом.

Українська Греко-Католицька Церква хоче отримати право проводити богослужіння у Почаївській Лаврі, яка перебуває в оренді у УПЦ Московського патріархату на Тернопільщині.

У той же час українці збирають підписи про розірвання договору оренди Почаївської лаври з московським патріархатом. Підписати петицію можна ТУТ.

Також повідомлялось, що УПЦ Московського патріархату має залишити Києво-Печерську лавру до 29 березня 2023 року.

З чого все почалося?

2 грудня 2022 року Україна запровадила санкції проти Московського патріархату, через системну антиукраїнську діяльність УПЦ МП в Україні та пропагування так званого «рускава міра». Правоохоронцями було відкрито низку кримінальних проваджень.

Конституційний суд України визнав конституційним закон «Про свободу совісті та релігійні організації», який передбачає обов’язкову згадку в назві УПЦ Московського патріархату приналежності до Російської православної церкви (РПЦ).

Напередодні Нового року 78% українців висловились, що час вже розібратися із діяльністю московського патріархату в Україні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *