ОСТАННІ НОВИНИ

УПЦ МП залишить Києво-Печерську лавру до кінця березня

Анастасія Диняк

|

До 29 березня ченці й служителі Української православної церкви Московського патріархату залишать усі приміщення Києво-Печерської лаври через розірвання договору. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Так, з 29 березня розривається договір безоплатного користування УПЦ Києво-Печерської Лаври. Це стосується усіх приміщень, які орендує УПЦ в Лаврі.

«10.03.2023 року, Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” направив Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (Чоловічому монастирю) УПЦ попередження про розірвання договору про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю», – йдеться у повідомленні.

Ткаченко уточнив, що таке попередження обґрунтоване висновками Міжвідомчої робочої групи, яка під час своєї роботи встановила порушення Монастирем умов договору.

Він додав, що з 11 березня працюватимуть  утворені заповідником робочі групи з інвентаризації майна та з обстеження технічного стану будівель і споруд, що визначено правовим полем процедури.

Зазначимо, 10 березня Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив монастирю УПЦ МП, що договір 10-річної давності буде розірвано з 29 березня 2023 року. Зокрема, йшлося про вимогу звільнити будівлі на Лаврській 11 і Лаврській 15 у Києві.

Нагадаємо, що 5 січня Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври офіційно повернули у державне користування.

Президент Володимир Зеленський також наголосив на важливості першого Богослужіння Православної церкви України в Києво-Печерській Лаврі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *