ОСТАННІ НОВИНИ

Попам Московського патріархату заборонили вхід до мощів Києво-Печерської лаври

Андрій Котенський

|

Із 21 березня 2023 року в Києво-Печерській лаврі закрили вхід у ближні печери з мощами святих. На території Лаври почала роботу комісія, яка визначить, чи збережені музейні експонати, повідомляє пресслужба Мінкульту.

За даними відомства, керівництво національного заповідника «Києво-Печерська лавра» надіслало листа монастирю УПЦ Московського патріархату з повідомленням про те, що віднині доступ до Ближніх та Дальніх печер музеєм буде припинений через роботу комісії, яка визначатиме рівень збереженості культурних цінностей.

За словами керівника пресслужби УПЦ Московського патріархату митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента, попам також припинено доступ до Хрестовоздвиженського храму, Аннозачатіївського храму та храму на честь Собору всіх преподобних Печерських (Теплий храм).

Як відомо, УПЦ Московського патріархату має залишити Києво-Печерську лавру до 29 березня 2023 року.

З чого все почалося?

2 грудня 2022 року Україна запровадила санкції проти Московського патріархату, через системну антиукраїнську діяльність УПЦ МП в Україні та пропагування так званого «рускава міра». Правоохоронцями було відкрито низку кримінальних проваджень.

Напередодні Нового року 78% українців висловились, що час вже розібратися із діяльністю московського патріархату в Україні.

Конституційний суд України також визнав конституційним закон «Про свободу совісті та релігійні організації», який передбачає обов’язкову згадку в назві УПЦ Московського патріархату приналежності до Російської православної церкви (РПЦ).

Окрім того Московський патріархат планують виселити із Почаївської лаври на Тернопільщині.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *