ОСТАННІ НОВИНИ

КСУ визнав конституційним закон, який зобов’язує УПЦ МП вказати приналежність до Росії

Наталя Дуляба

|

Конституційний суд України визнав конституційним закон «Про свободу совісті та релігійні організації», який передбачає обов’язкову згадку в назві УПЦ Московського патріархату приналежності до РПЦ. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі КСУ.

Так, на засіданні 27 грудня Конституційний суд визнав таким, що відповідає Конституції України, ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації», зокрема внесені до зміни до його 12 статті.

«Ухвалюючи рішення, Конституційний суд України врахував рішення Європейського суду з прав людини у справі Ільїн та інші проти України, де зокрема зазначено: „Сам факт того, що держава вимагає від релігійної організації, що бажає бути зареєстрованою, узяти назву, яка унеможливлює введення в оману вірян та суспільство загалом і завдяки якій є можливим її відрізняти від уже наявних організацій, у принципі, можна вважати виправданим обмеженням її права вільно обирати свою назву“», – йдеться у повідомленні.

Суддями-доповідачами у справі були Сергій Головатий та Олександр Петришин. Повний текст рішення Конституційного суду мають оприлюднити 28 грудня.

Зауважимо, закон України «Про свободу совісті та релігійні організації», прийнятий ще наприкінці 2018 року, передбачає, що релігійна організація, центр якої розташований в РФ, країні-агресорі, у своїй назві має вказувати повну статутну назву свого релігійного центру. Тобто закон зобов’язує Українську православну церкву (Московського патріархату) вказати у своїй назві приналежність до Російської православної церкви.

Внести зміни до своїх назв повинні понад пів тисяч церков та релігійних організацій. Повний перелік доступний тут.

Після ухвалення цього закону УПЦ МП заявила про свій намір оскаржити його у Конституційному суді. Крім того, УПЦ МП назвала сама себе, а не визнану Вселенським патріархатом Православну церкву України, «істинною церквою Христовою в Україні».

Зі свого боку у Міністерстві культури заявили, що якщо УПЦ МП не перейменується самостійно, то це зроблять примусово.

На початку 2019 року до КСУ надійшло подання 49 народних депутатів щодо відповідності Конституції ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *