ОСТАННІ НОВИНИ

Землю під незаконною церквою Московського патріархату на Сихові віддадуть ПЦУ

Наталя Дуляба

|

Земельну ділянку, на якій знаходиться самовільно зведена церква УПЦ Московського патріархату на просп. Червоної Калини, 89 у Львові, віддадуть Православній церкві України. Тут збираються збудувати кафедральний собор ПЦУ. Про це повідомляє Львівський портал.

У четвер, 9 березня, сесія Львівської міської ради надала Релігійній громаді Львівсько-Сокальської єпархії ПЦУ парафії Свято-Преображенського кафедрального собору у Сихівському районі міста Львова дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на просп. Червоної Калини, 89. «За» проголосували 52 депутати.

Йдеться про земельну ділянку площею 0,7640 га, де розташовані дві церкви: храм святого Рівноапостольного князя Володимира Великого ПЦУ та невеличка дерев’яна церква святого Рівноапостольного князя Володимира УПЦ МП. Довкола останньої ще з 90-х років не вщухав земельний скандал, адже цю церкву збудували незаконно.

Ліворуч – церква Московського патріархату, справа – ПЦУ

Із початком повномасштабної війни Росії проти України невідомі розмальовували храм Московського патріархату написами «Дім Путіна» та «чорти ФСБ», а влітку минулого року він ще й горів.

Згодом після чергових скандалів ця сихівська парафія УПЦ МП врешті вирішила перейти до Православної церкви України.

Відтак тепер Львівська міська рада взялась юридично впорядкувати земельне питання на просп. Червоної Калини, 89.

Згадана земельна ділянка належить до зони Г-4 й частково до рекреаційної зони, призначена для будівництва й обслуговування культурних, спортивних та релігійних споруд.

У пояснювальній записці до проєкту ухвали вказано, що на цьому місці розташовані дві церкви, однак у державному реєстрі немає даних щодо їхньої реєстрації як нерухомого майна.

При цьому слід додати, що у 2008 році Львівська міська рада затверджувала ПЦУ (тоді – УПЦ Київського патріархату) проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки на просп. Червоної Калини, 89 (площа 0,5686 га).

Тепер йдеться і про територію під самовільним храмом Московського патріархату – земельну ділянку площею 0,7640 га.

Після розроблення проєкту землеустрою її переведуть із земель, що не надані у власність чи користування, у землі житлової й громадської забудови та нададуть ПЦУ для будівництва Свято-Преображенського кафедрального собору.

Також прийнятою ухвалою депутати вилучили з переліку місць для вигулу собак майданчик, що поруч із майбутнім будівництвом.

Зауважимо, що ще восени 2021 року глава ПЦУ Митрополит Епіфаній публічно заявив про наміри звести новий кафедральний собор Львівсько-Сокальської єпархії на просп. Червоної Калини, 89 на Сихові. Він приїжджав на місце, освятив хрест і місце майбутнього будівництва.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *