ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий розповів, що чекає на храми Московського патріархату у Львові

Андрій Котенський

|

Приміщення Московського патріархату на вулиці Пекарській приймуть на баланс міста, самобуд на Сихові ліквідують, а храм Свято-Георгіївський собор на вулиці вулиці Тараса Бобанича належить церкві Московського патріархату. Про це заявив мер Львова Андрій Садовий, повідомляє Львівський портал.

Розкішні приміщення на вулиці Пекарській, що перебувають у вкрай занедбаному стані місто планує використовувати як реабілітаційний центр.

«Приміщення на Пекарській будуть прийняті на баланс міста. Тут розвиватимемо систему реабілітації. Ініціатива важлива, «богоугодна», тому, думаю, ніхто не буде проти. Щодо самобуду на Сихові. Його демонтують найближчим часом. Прийняли першу ухвалу щодо передачі земельної ділянки Православній церкві України. Вона належатиме громаді», – повідомив Андрій Садовий.

Водночас мер Львова запевняє, що Свято-Георгіївський собор (храм на вулиці Тараса Бобанича, 3 – ред.), законно належить церкві Московського патріархату.

«Щодо храму на вул. Бобанича. Ситуація складніша. Майно належить релігійній громаді, яка на словах відрікається від МП. Тому тут є два варіанти: офіційно стати Українською церквою, або ж пройти процес націоналізації. Всі необхідні для цього документи вже підготовлено», – повідомив мер.

Цікаво, що Андрій Садовий не згадав про Свято-троїцький храм по вулиці Антоновича, 100, що незаконно облаштовала УПЦ Москоського патріархату, але він досі успішно функціонує на території колишнього «Кінескопу». Цю церкву сьогодні неофіційно називають найголовнішим осередком Московського патріархату у Львові.

Додамо, що незаконне будівництво Свято-троїцького храму розпочалося у 2002 році. Перше богослужіння тут провели 11 квітня 2004 року, а з 2007 року богослужіння стали щоденними. Зараз при храмі відкрита недільна школа, облаштовані бібліотека і церковний крам.

На цей факт відреагувала Інспекція ДАБК м. Львова, пообіцявши провести перевірку.

Від 26 грудня 2019 року повідомлялось, що Інспекція Держархбудконтролю Львова з’ясувала: будівельні роботи на вул. Антоновича, 100 є незаконними. У будівлі за цією адресою знаходиться церква Святої Трійці УПЦ Московського патріархату.

Раніше Львівський портал повідомляв, що землю під незаконною церквою Московського патріархату на Сихові віддадуть ПЦУ.

Восени 2021 року глава ПЦУ Митрополит Епіфаній публічно заявив про наміри звести новий кафедральний собор Львівсько-Сокальської єпархії на просп. Червоної Калини, 89 на Сихові. Він приїжджав на місце, освятив хрест і місце майбутнього будівництва.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *