ОСТАННІ НОВИНИ

Онуфрій покарав архімандрита Києво-Печерської Лаври, який перейшов до ПЦУ

Наталя Дуляба

|

Митрополит УПЦ Московського патріархату Онуфрій заборонив служити архімандриту Києво-Печерської Лаври Авраамію (Лотишу), оскільки той перейшов до Православної церкви України. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі УПЦ.

«За ухилення у розкол та грубе порушення присяги священнослужителя заборону у священнослужінні без права причастя Святих Христових Таїн накладено на колишнього насельника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архімандрита Аврамія (Лотиша)», – йдеться в указі Онуфрія.

Згідно з документом архімандриту Авраамію заборонено священнослужіння з 29 березня, оскільки він вчинив дії, які «порушують 10, 11 та 39 правила святих Апостолів, 2 правило Антіохійського Собору».

Нагадаємо, 29 березня стало відомо, що архімандрит Києво-Печерської УПЦ МП Авраамій (Лотиш) вирішив перейти до Православної церкви України. Він просив призначити його виконувачем обов’язків намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври і Митрополит Епіфаній погодився на це.

Сам Авраамій записав відеозвернення, у якому визнав, що Московський патріархат розпалює ворожнечу і протистояння в Україні, тож закликав священнослужителів УПЦ МП переходити до Православної церкви України.

Нагадаємо, УПЦ Московського патріархату має залишити Києво-Печерську лавру 29 березня 2023 року, але священнослужителі не хочуть віддавати української святині і обіцяють судитися.

З чого все почалося?

2 грудня 2022 року Україна запровадила санкції проти Московського патріархату, через системну антиукраїнську діяльність УПЦ МП в Україні та пропагування так званого «рускава міра». Правоохоронцями було відкрито низку кримінальних проваджень.

Конституційний суд України також визнав конституційним закон «Про свободу совісті та релігійні організації», який передбачає обов’язкову згадку в назві УПЦ Московського патріархату приналежності до Російської православної церкви (РПЦ).

Кому належить Києво-Печерська Лавра

Києво-Печерська Лавра належить державі і українському народу, а не російській православній церкві (УПЦ МП). Найдревніший її монастир заснований за київського князя із династії Рюриковичів Ярослава Мудрого ще в 1051 році. У середньовіччі храм був оплотом православ’я Русі – України, а не Московії (Росії).

5 січня 2023 року стало відомо, що Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври офіційно повернули у державне користування. Як відомо із 2016 року собор та церква були передані у почасове безоплатне користування Української Православної Церкви Московського патріархату, однак термін договору сплинув 31 грудня 2022 року. З цього приводу створили комісію, яка з 2 січня 2023 року займалася інвентаризацією майна, а також складанням акту технічного огляду двох будівель.

За підсумками роботи комісії був підписаний відповідний акт про повернення будівель зі сторони УПЦ МП. Цікаво, що на останнє засідання комісії не з’явився митрополит Московського патріархату Павло, який мав підписати згаданий документ. Утім його демарш законних дій комісії не є перешкодою для повернення державного майна.

Цікаво, що напередодні Нового року 78% українців висловились, що час вже розібратися із діяльністю московського патріархату в Україні.

Окрім того, Московський патріархат планують виселити із Почаївської лаври на Тернопільщині.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *