ОСТАННІ НОВИНИ

Польща розглядає можливість передачі Україні своїх МіГ-29, – Дуда

Наталя Дуляба

|

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна розглядає можливість передачі Україні своїх винищувачів МіГ-29 та приєднається до коаліції щодо надання Україні винищувачів F-16, якщо така буде. Про це він сказав в інтерв’ю Укрінформу.

Анджей Дуда відзначив, що підготовка пілота для F-16 є «довготривалим процесом». А якщо Києву надати літаки МіГ-29 чи, наприклад, літаки Су, то українські пілоти «готові літати на них практично відразу».

«Насправді вони могли би на них просто відразу полетіти додому. Тому, без сумніву, якщо буде передано літаки MіГ-29, то вони зможуть негайно посилити захист України, і це дуже важливо. Звичайно, дуже мало країн НАТО мають літаки МіГ. У нас ще є кілька таких літаків, і ми розглядатимемо це питання», – наголосив президент Польщі.

За його словами, у питанні надання Україні винищувачів F-16 є «проблема», оскільки їх у Польщі «просто замало, беручи до уваги масштаби і загальний потенціал країни». Він нагадав, що зараз у Польщі очікують на літаки F-35 і FA-50, закуплені у США та Південній Кореї.

«Для нас це складний момент, адже ми самі очікуємо на літаки. Звичайно, якщо серед країн НАТО буде створено широку авіаційну коаліцію, то ми, безумовно, також приєднаємося до неї. Але рішення, за якою формулою це відбудеться, ми маємо обговорити з нашими союзниками», – резюмував Дуда.

Як писав Львівський портал, нещодавно керівник Офісу президента Андрій Єрмак говорив, що Польща готова передати Україні F-16, але у координації з НАТО. Таку думку згодом підтвердив і сам польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький.

Разом із тим відомо, що компанія-виробник F-16 заявила, що надасть винищувачі тим країнам, які віддадуть свої літаки Україні.

Надати українським військовим сучасні винищувачі закликала президентка Європарламенту Роберта Метсола, а потім і сам Європейський парламент ухвалив відповідну резолюцію.

У США наразі відкидають можливість передачі Україні F-16. А Франція навпаки каже, що не виключає поставки винищувачів Україні, але не уточняє, яких саме.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *