ОСТАННІ НОВИНИ

Іранські дрони могли постачати в Росію після нападу на Україну, – розвідка

Наталя Дуляба

|

Деталі іранських безпілотників були виготовлені після повномасштабного вторгнення Росії, тож це може свідчити, що ці дрони Кремль почав отримувати після 24 лютого. Про це Львівському порталу повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Представник української розвідки розповів, що вдалося з’ясувати, розібравши збитий іранський дрон Mohajer-6. Цей безпілотник зібраний із комплектуючих, вироблених в різних країнах. Більшість – зі США. Також апарат має австрійський двигун та японську камеру.

«Жодних російських елементів ми тут не знайшли. На одному елементі є напис і на фарсі (сучасна перська мова, має статус офіційної в Ірані, Афганістані, Таджикистані, – ред.). Камера видимого діапазону – Японія. Лазерний дальномір – китайського виробництва. Авіаційна бомба іранського виробництва», – цитує свого співробітника ГУР.

Крім того, українська розвідка знайшла інформацію, яка може свідчити, що іранські безпілотники в Росію постачали вже після її повномасштабного вторгнення в Україну.

«Гвинт безпілотника Mohajer-6 був виготовлений в лютому 2022 року. Це тільки виготовлений. А ще був потрібен час, щоб його доставити до Російської Федерації. Тобто вони були доставлені цього року», – розповів представник розвідки.

Як іноземні деталі опинилися в іранських дронах, українські фахівці наразі вивчають. Серійні номери та дані про виробників комплектуючих Україна вже передала країнам-партнерам.

Нагадаємо, офіційний Іран, який досі щоразу заперечував передачу РФ своїх ударних дронів, тепер підтвердив, що таки продав їх Росії. Але Тегеран стверджує, що нібито зробив це до повномасштабного вторгнення в Україну.

Іранські дрони-камікадзе окупанти почали активно застосовувати  по цивільних інфраструктурних об’єктах України наприкінці вересня. Найчастіше вони використовують Shahed-136, марковані як «Герань-2».

Дотепер російські війська випустили по Україні більше 400 таких безпілотників. Зі середини жовтня ЗСУ знищують уже 85% «Шахедів».

Нещодавно стало відомо, що до кінця 2022 року Іран збирається дати Росії ще близько тисячі одиниць зброї, зокрема балістичні ракети малої дальності класу «земля-земля» та ударні безпілотники. Дві сотні таких дронів Кремль мав би отримати вже на початку листопада.

У Повітряних Силах кажуть, що Росія хоче купити в Ірану балістичні ракети типу Іскандер-М дальністю 300 і 700 км. Проти такого типу озброєння Україна наразі не має ефективної системи боротьби, тому його доцільно знищувати ці ракети на території, звідки їх будуть запускати.

Президент Володимир Зеленський вважає, що якби не постачання Росії іранської зброї, то Україна зараз уже була б ближчою до миру. Тому іранський режим, який допомагає Кремлю вести війну, повинен теж нести відповідальність.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *