ОСТАННІ НОВИНИ

Іранські ракети доцільно знищувати там, звідки їх запускатимуть, – Повітряні Сили

Наталя Дуляба

|

Україна наразі не має ефективної системи боротьби з балістичними ракетами. Тому ті іранські ракети, які має отримати Росія, доцільно знищувати безпосередньо на місці запуску за допомогою далекобійної зброї. Про це повідомив речник Повітряних Сил Юрій Ігнат під час брифінгу 7 листопада, передає кореспондент Львівського порталу.

«Ці іранські ракети в принципі нічого нового для України не створюють, адже балістичні ракети «Іскандер» Росія застосовувала з перших днів війни. Але це нова загроза так само, як і «Шахеди». На ці ракети потрібно реагувати, їх потрібно знищувати. Мабуть, знищувати слід там, звідки їх запускають, адже у нас наразі немає ефективних засобів боротьби з балістикою. Думаю, і вище військове керівництво України, і наші партнери вже над цим питанням працюють, шукають ефективні шляхи протидії цим новим загрозам», – сказав він.

Ефективно збивати балістичні ракети Україна поки не може, адже на її озброєнні є засоби протиповітряної оборони, а не протиракетної оборони. Тож говорячи про боротьбу з іранськими ракетами, Юрій Ігнат згадав про необхідність отримання від іноземних партнерів далекобійної зброї.

«На сьогодні в нас немає ефективної системи боротьби з балістичними ракетами. Тому ми очікуємо від наших партнерів ту далекобійну зброю, яка допоможе нам діставати… і захиститись саме від балістичних ракет й того тероризму, який Росія влаштувала проти нашого народу», – додав речник українських Повітряних Сил.

Водночас він додав, що інформації про те, наскільки точними є ці балістичні ракети іранського виробництва, немає. Їх виготовили на початку 2000-х років за радянськими розробками, які Іран отримав від Росії і дещо модернізував. Відомо, що дальність однієї ракети становить 300 км, іншої – 700 км.

Скільки саме цих ракет Кремль хоче отримати від Ірану, Юрій Ігнат не уточнив, пояснивши, що наразі не час називати ці цифри.

Нагадаємо, до кінця 2022 року Іран збирається дати Росії ще близько тисячі одиниць зброї, зокрема балістичні ракети малої дальності класу «земля-земля» та ударні безпілотники. Дві сотні таких дронів Кремль мав би отримати вже на початку листопада.

У Повітряних Силах кажуть, що Росія хоче купити в Ірану балістичні ракети типу Іскандер-М дальністю 300 і 700 км. Проти такого типу озброєння Україна наразі не має ефективної системи боротьби.

Зі свого боку українська розвідка стверджує, що Росія може ховати іранські дрони і ракети на території своєї Курської АЕС.

Офіційний Іран, який досі щоразу заперечував передачу РФ своїх ударних дронів, тепер підтвердив, що таки дав їх Росії. Але Тегеран стверджує, що нібито зробив ще до повномасштабного вторгнення в Україну.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *