ОСТАННІ НОВИНИ

Волонтеру Матису повернуть 1 792 000 грн застави

Андрій Котенський

|

Галицький районний суд Львова зменшив розмір застави для підозрюваного у розкраданні гуманітарної допомоги екс-чиновника Львівської ОДА Романа Матиса майже у 10 разів – з 2 млн грн до 208 тис. грн. Відповідну ухвалу суд прийняв 16 вересня, задовольнивши клопотання захисника підозрюваного екс-чиновника, пише Zaxid.Net.

Захисник Романа Матиса звернувся до суду з клопотання про зменшення розміру застави, аргументувавши, що його підзахисний «демонструє належну процесуальну поведінку, ризики, про які зазначала сторона обвинувачення зменшились» – він не змінював місця проживання, з’являється на виклики до слідчого, здав на зберігання закордонний паспорт та інше.

Суд задовольнив клопотання адвоката та зменшив розмір застави для Романа Матиса з 2 млн грн до 208 тис. грн. За рішенням суду, різницю у сумах мають повернути Роману Матису.

Сам Роман Матис запевняє, що розмір застави йому нафантазували правоохоронці, а тепер її розмір (208 тисяч гривень) відповідає законодавству України.

«Я абсолютно не погоджуюсь зі «звинуваченнями» у мій бік! Жодних кримінально-протиправних дій я не вчиняв! Маю чіткий намір захищатись у межах кримінального провадження і відстояти свою позицію! Чим зрештою і займаюсь! Щодо розміру застави. Галицький районний суд міста Львова, привів розмір застави в моїй справі у відповідність до вимог передбачених КПК України «у розмірі від 20 до 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб», а не так, як нафантазували собі раніше правоохоронні органи. Тобто тепер застава складає 208 тис. грн. замість призначених раніше 2 млн. грн. Не ведіться ні на які гучні заголовки, які вже почали з’являтися, ніякого «зменшення в 10 раз» чи інших клікбейтних качок, нарешті ситуація в цьому питанні відповідає законодавству України», – повідомив Роман Матис.

Як відомо, колишнього посадовця ЛОДА Романа Матиса і журналіста Євгена Шпитка обвинувачують також в привласненні пожертв, які надсилали небайдужі на банківські рахунки, аби допомогти ЗСУ. Зокрема, до «схеми» залучили рахунок ГО «Юридична сотня», однак в організації кажуть, що не отримували жодних коштів і самі стали жертвою шахраїв.

Через тиждень після затримання Роман Матис вийшов зі СІЗО, сплативши 2 млн грн застави. Слідом за ним вийшов і Євген Шпитко, якому суд призначив таку ж суму застави.

У серпні СБУ оголосила підозру третьому співучаснику «справи Матиса», яким є підприємець з Київщини.

Водночас ЗМІ оприлюднили факти та імена сумнівних осіб, які були залучені до операцій силовиків із викриття львівських волонтерів.

Довідково: 44-річний Роман Матис із 2016 року очолював управління інвестиційної політики Львівської ОДА, коли головою був ще Олег Синютка. Його звільнили у січні 2021 року, офіційною причиною стала реорганізація. Однак сам Роман Матис заявляв, що насправді його звільнили через те, що він «не піарив нову владу та адміністрацію».

На місцевих виборах-2020 балотувався у мери Львова як самовисуванець, проте набрав менше 1% голосів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *