ОСТАННІ НОВИНИ

Україна відмовилася від постачань covid-вакцин AstraZeneca та Moderna

Ольга Денисяка

|

Україна відмовилася від постачань вакцин проти коронавірусу виробників AstraZeneca та Moderna. Наразі для щеплень доступні вакцини CoronaVac, Janssen і Comirnaty.
Про це повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузін на брифінгу, передає Інтерфакс-Україна.

Кузін також зазначив, що Україна отримує вакцини лише у рамках міжнародного механізму COVAX, тобто безоплатно. Контракти на її закупівлю від виробника коштом державного бюджету для економії було розірвано з початком повномасштабного вторгнення до нашої країни військ РФ.

«В Україні зараз доступні три вакцини: CoronaVac, Janssen і Comirnaty від Pfizer. Ми відмовилися від постачання вакцин “Астразенека” та “Модерна” за механізмом COVAX», – сказав Ігор Кузін.

За словами Кузіна, зараз у країні є близько 5 млн вакцини CoronaVac, а також близько 30 тис. доз однодозової вакцини Janssen.

Як наголосив він, останні кілька тижнів спостерігалася нестача вакцини від виробника Pfizer. Це було пов’язано з проблемами логістики. Остання партія цієї вакцини була отримана у липні – 500 тис. доз, проте минулого тижня постачання відновилося. Отримано ще 400 тис. цієї вакцини. До кінця тижня їх буде доставлено до регіонів.

Загалом у рамках механізму COVAX очікується 1,8 млн доз вакцини Pfizer.

Він також повідомив, що МОЗ дозволило проведення другої бустерної вакцинації населення.

Як писав Львівський портал, нова хвиля коронавірусу на Львівщині розпочалася у першій половині серпня. Тоді за тиждень кількість нових хворих виросла відразу на 30%. Також за тиждень від недуги померли троє людей.

Упродовж серпня і до початку вересня у Львові з коронавірусом госпіталізували 122 людей. Ще 900 львів’ян перехворіли вдома у досить легкій формі. Через старт нової covid-хвилі у Львові можуть повернути масковий режим.

Також наприкінці липня в Україні офіційно виявили новий штам «Омікрону», який називають типом «ВА.5». Перших сімох хворих зафіксували у Чернівецькій області, однак у МОЗ не виключають, що цей штам уже поширився іншими областями. На Львівщині саме цей тип вірусу запідозрили у 30 людей, однак лабораторно він не підтвердився.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *