ОСТАННІ НОВИНИ

Через нову хвилю коронавірусу у Львові можуть повернути масковий режим

Наталя Дуляба

|

Через початок нової хвилі Covid-19 Львів може знову повернутися до маскового режиму. Першочергово йдеться про громадський транспорт та публічні місця. Про це під час пресконференції 6 вересня повідомила керівниця міського управління охорони здоров’я Леся Кобецька, передає Львівський портал.

На запитання журналістів, чи збираються у Львові вводити масковий режим у зв’язку зі стартом нової covid-хвилі, Леся Кобецька зауважила, що бачить у цьому потребу: «Думаю, що це доцільно. Якщо є ріст захворюваності, то я би все-таки рекомендувала вводити масковий режим у публічних місцях, особливо у громадському транспорті. Я би радила також кожному ввести у свою культуру регулярне миття та дезінфекцію рук, а також дотримання дистанції».

Зауважимо, що де-факто масковий режим ні у Львові, ні на території області жодними рішеннями влада не скасовувала. Поступово мешканці стали менше одягати маски у публічних місцях, а з початком повномасштабної війни ця звичка взагалі нівелювалась. Тому зараз можуть знову почати контролювати за дотриманням маскового режиму у публічних місцях.

«Сьогодні на засіданні штабу боротьби з коронавірусом ми поки обговорювали важливість вакцинації. Якісь обмежувальні заходи, напевне, можемо розглядати наступного разу. Наразі ми не бачимо такого гострого підвищення захворюваності, тому зараз, думаю, це недоречно», – підкреслила посадовиця.

Як розповіла Леся Кобецька, ріст захворюваності на коронавірус у Львові почали фіксувати ще на початку серпня. Однією з причин цьому є низький рівень вакцинації бустерною дозою.

«Коронавірус нікуди не зник, він є, незважаючи на літню паузу. Вже з початку серпня ми почали фіксувати збільшення рівня захворюваності. На початку серпня у Львові госпіталізували 16 пацієнтів із Covid-19, через тиждень їх стало 36, згодом – 76 і найбільша кількість госпіталізованих сягла 122. На стаціонарному лікуванні перебували пацієнти середньої важкості. Загалом із початку серпня в домашніх умовах на коронавірус перехворіли 900 львів’ян. Здебільшого всі вони перенесли легко і мали помірні симптоми», – зауважила вона.

Зараз у Львові та області циркулює штам «Омікрон». Хвороба у більшості випадків протікає як звичайна ГРВІ. Втім медики закликають не нехтувати цим, адже коронавірус тим і підступний, що може раптово дати ускладнення хронічних хвороб.

Основні симптоми коронавірус: гарячка, головний біль, біль у горлі, у суглобах і м’язах, нежить тощо. Специфічним симптомом досі є втрата смаку та нюху.

Львів’ян та мешканців області закликають вакцинуватись від коронавірусу та обов’язково робити бустерні щеплення. Зважаючи на війну, центри масової вакцинації не працюють, однак зробити щеплення можна у поліклініці чи в іншому медзакладі, куди вас скерує сімейний лікар.

Як писав Львівський портал,нова хвиля коронавірусу на Львівщині розпочалася у першій половині серпня. Тоді за тиждень кількість нових хворих виросла відразу на 30%. Також за тиждень від недуги померли троє людей.

Разом із тим наприкінці липня в Україні офіційно виявили новий штам «Омікрону», який називають типом «ВА.5». Перших сімох хворих зафіксували у Чернівецькій області, однак у МОЗ не виключають, що цей штам уже поширився іншими областями. На Львівщині саме цей тип вірусу запідозрили у 30 людей, однак лабораторно він не підтвердився.

Щодо епідситуації в Україні загалом, то вона теж погіршується. Із початку серпня захворюваність на коронавірус виросла на 40%. Тепер у МОЗ офіційно констатували початок нової хвилі коронавірусу в Україні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *